Viñales verrast met MotoGP-zege bij TT van Assen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Maverick Viñales heeft bij de TT van Assen verrassend de MotoGP op zijn naam geschreven. Voor 105.000 toeschouwers bleef hij in Drenthe de grote favoriet Marc Márquez voor.

De derde plaats was voor de jonge Fransman Fabio Quartararo, die van polepositie was vertrokken.

Viñales neemt rol publiekslieveling Rossi over

Viñales is de teamgenoot van de in Assen razend populaire, negenvoudig wereldkampioen Valentio Rossi. De Italiaanse lieveling van het Nederlandse motorsportpubliek ging zondag al vroeg in de race onderuit.

Viñales nam de rol van zijn kopman over en hielp na maanden vol tegenslag het fabrieksteam van Yamaha aan de eerste zege in de MotoGP in 2019.

In onderstaande caroussel zie je naast de foto van het podium ook interviews en reportages die gemaakt zijn voor de race.

Viñales was lange tijd in gevecht met WK-leider Márquez en Quartararo, een pupil van de Nederlandse teammanager Wilco Zeelenberg bij Yamaha Petronas. De Fransman had in de kwalificatie al laten zien over veel kwaliteiten te beschikken door pole te veroveren.

Naast hem op de startgrid stonden Viñales en Alex Rins.

Kathedraal

Rins was in de 'kathedraal' van de motorsport, zoals de wegracers Assen vaak noemen, het beste weg. De Spanjaard reed naar de koppositie, maar kwam even later ten val.

Het publiek kreeg vervolgens mooie inhaalacties te zien, waarbij de koppositie vaak wisselde tussen Quartararo, Márquez en Viñales.

ANP

In de slotfase nam Viñales, in 2013 wereldkampioen in de Moto3-klasse, het initiatief. De Spanjaard reed weg bij de wereldkampioen en Quartararo en gaf de zege niet meer uit handen.

Márquez nam geen risico, want hij wist dat hij in de achtste GP van het seizoen zijn leidende positie in het WK-klassement zou verstevigen. Met Rins viel de nummer drie van het kampioenschap weg en nummer twee Andrea Dovizioso kwam niet verder dan de vierde plaats.

Tumultueuze Moto 2

Augusto Fernández boekte in een tumultueuze Moto2-race met de nodige valpartijen zijn eerste GP-triomf. De Spaanse Kalex-coureur kreeg op twee ronden van het einde de leiding in de schoot geworpen na een val van landgenoot Álex Márquez.

Voor Bo Bendsneyder kwam in de tweede ronde door een val een einde aan de TT.

Samenvatting Moto3- en Moto2-race in Assen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Tony Arbolino won de race in de Moto3. De Italiaan (Honda) finishte net voor landgenoot Lorenzo Dalla Porta, die goede zaken deed voor de WK-stand, want leider Arón Canet werd slechts twaalfde.

STER reclame