Trump en Kim ontmoeten elkaar in de gedemilitariseerde zone
NOS Nieuws

Stap in Noord-Korea 'was een perfecte Trumpiaanse stunt'

President Trump gaat de geschiedenisboeken in als de eerste zittende Amerikaanse president die voet zette in Noord-Korea. En hoewel hij zelf de indruk wekt dat het "toevallig zo is gelopen", denken veel mensen dat de ontmoeting was geregisseerd.

Zaterdagochtend twitterde Trump over zijn bezoek aan Zuid-Korea: "Als Kim Jong-un van Noord-Korea dit leest, wil ik hem op de grens, in de gedemilitariseerde zone, ontmoeten om hem de hand te schudden en hallo te zeggen." Al heel snel werd zijn team hierover gebeld, vertelde de president, "omdat Kim mij volgt op Twitter".

De Noord-Koreaanse leider nam de uitnodiging aan:

Trump zet voet op Noord-Koreaans grondgebied

"Ik weet niet of het vooropgezet is", zegt correspondent Sjoerd den Daas in China. "Maar als je alleen naar de ontmoeting kijkt, is het voor beiden pure propaganda. Er zijn geen stappen gezet, het gaat alleen om de plaatjes. En Trump houdt ervan om op deze manier de boeken in te gaan."

Spontaan of niet, Trump lijkt hiermee de weg vrij te maken voor nieuwe gesprekken. "Dit was vooral een mooi pr-moment voor beide leiders nadat de gesprekken tijdens de twee ontmoetingen in Hanoi waren mislukt", zegt Den Daas. "De vraag die nu voorligt is: kan dit de weg plaveien naar meer substantiëlere, ingewikkelder gesprekken over denuclearisering?"

Gezichtsverlies

De handreiking van Trump is daartoe een constructief gebaar, zegt Den Daas: "Door de mislukte top in Hanoi leed Kim gezichtsverlies. Trump geeft Kim nu de gelegenheid om aan zijn eigen volk te laten zien dat hij de relatie met de Verenigde Staten onder controle heeft."

Trump prijst de persoonlijke relatie met de Noord-Koreaanse leider en zegt veel respect voor hem te hebben. "Dat is voor de Noord-Koreanen heel belangrijk. Door Kim op diens grondgebied de hand te schudden, heeft hij hem een cadeautje gegeven waarmee hij weer goodwill kweekt en krediet krijgt."

De Amerikaanse hoogleraar politicologie Robert Kelly noemde de ontmoeting "een perfecte Trumpiaanse stunt":

Ook het tijdstip van de ontmoeting lijkt niet toevallig: "Dit is voor Trump een handig moment om dat te doen. Hij wil de leiding houden in Noord-Korea, terwijl China daar ook sturend aanwezig probeert te zijn. China en Amerika zitten midden in een handelsoorlog, die dossiers en belangen zijn met elkaar verweven."

Critici zeggen dat Trump met zijn toenadering tot Noord-Korea een dictatoriaal regime legitimeert dat mensen vermoordt en laat verhongeren. Maar er is een keerzijde, vertelt Den Daas: "Er is in het verleden vaak geprobeerd om toenadering te zoeken tot Noord-Korea. Dat is nooit gelukt. Trump doet het nu op een heel andere manier. Door naar Kim toe te gaan laat hij zien dat die zijn gelijke is. Een stap die andere leiders nooit wilden zetten."

Kijk hier naar een samenvatting van Trumps bezoek aan de gedemilitariseerde zone:

Zo verliep het historische bezoek van Trump aan gedemilitariseerde zone

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl