De Spaanse coureur Augusto Fernandez
NOS SportAangepast

Fernandez wint Moto2 in Assen na tumultueus slot, Arbolini beste in Moto3

Augusto Fernandez heeft bij de 89ste Dutch TT in een tumultueuze race in de Moto2 zijn eerste zege in een grand prix geboekt.

De Spaanse Kalex-coureur profiteerde in de slotfase van een crash van de Spanjaard Alex Márquex en de Italiaan Lorenzo Baldassarri. WK-leider Márquez reed aan de leiding, toen Baldassarri hem twee ronden voor het einde binnendoor probeerde te verschalken. De Italiaan gleed weg en nam in zijn val zijn rivaal mee.

Fernandez reed het uitgeschakelde duo voorbij en veroverde zijn eerste zege. Hij stond eerder dit jaar wel twee keer op podium, maar de derde plaats was zijn hoogste klassering tot Assen.

Nieuwe WK-leider

De Zwitser Thomas Luhti profiteerde ook van de val van Märquez. Hij finishte als vierde en passeerde de Spanjaars in het WK-klassement. Luhti (117 punten) heeft zes punten meer dan Márquez, die de laatste drie GP's had gewonnen.

Voor de Nederlander Bo Bendsneyder kwam in de tweede ronde door een val in de Ruskenhoek een einde aan z'n eerste TT in deze klasse. In de Moto3 werd hij in 2017 negende. Bendsneyder baalde, wat hij was bezig aan een goede race.

"Het was even schrikken. Ik was agressief gestart en induel met Simone Corsi. Hij raakte me. Ik heb een engeltje op mijn schouder gehad. Ik heb niets gebroken, alleen wat flinke schaafwonden", keek Bendsneyder terug op het incident.

Tony Arbolino wint de Moto3 bij de TT van Assen

De Italiaan Tony Arbolino (18) won bij de Moto3. De Honda-coureur bleef na een spannende race zijn landgenoot Lorenzo Dalla Porta voor. De Tsjech Jakub Kornfeil finishte, ondanks een straf in de slotfase, als derde. De Nederlander Ryan van de Lagemaat reed op een wild card naar de 22ste plaats.

WK-leider Aron Canet bereikte pas als twaalfde de streep. De Spanjaard behield de leiding in het WK-klassement met 107 punten. Dalla Porta naderde hem wel tot zeven punten. Winnaar Arbolino steeg naar de vierde plaats met 76 punten.

Valpartij

De race kende zes ronden voor het einde een flinke valpartij, waarbij de Japanner Kaito Toba het voornaamste slachtoffer was. Toba reed een tijd aan de leiding en had nog uitzicht op een goed resultaat.

Aan kop wisselde de situatie bijna voortdurend. Toba, Niccolo Antonelli, Romano Fenati, Darryn Binder en Lorenzo Dalla Porta losten elkaar als leider af. In de slotronde sloeg Arbolino toe met een mooie inhaalactie bij Dalla Porta.