Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland reden in de finale tegen elkaar
NOS Sport

Hoogland grijpt ten koste van Lavreysen goud op Europese Spelen

Jeffrey Hoogland heeft op de Europese Spelen in Minsk goud voor zich opgeëist op de sprint. De 26-jarige Sallander versloeg in de finale Harrie Lavreysen, met wie hij eerder zegevierde op de teamsprint. Kirsten Wild pakt het goud op het omnium.

Hoogland moest in de eerste heat nog zijn meerdere erkennen in de vier jaar jongere Lavreysen, maar won de tweede en de beslissende derde heat.

Daarmee nam hij revanche voor de verloren WK-finale van dit jaar in Pruszkow. In Polen had Lavreysen hem in twee heats verslagen.

Tweede goud voor Wild

Kirsten Wild veroverde op de voorlaatste dag van de Europese Spelen haar tweede gouden medaille. De 36-jarige Wild was vrijdag al oppermachtig op de scratch en won zaterdag in Minsk ook het omnium op superieure wijze.

De regerend Europees en wereldkampioene op deze discipline, wier erelijst als baanrenster gevuld is met 29 medailles op EK's en WK's, zegevierde op de eerste drie onderdelen (scratch, temporace en afvalkoers) en verdedigde haar leidende positie met verve op de puntenkoers, waarop ze als derde eindigde.

Opnieuw zilver voor Van Schip

Jan-Willem van Schip greep, een dag nadat hij tweede geworden was op de puntenkoers, ook op de madison het zilver.

Jan-Willem van Schip met Yoeri Havik op het podium van de madison

Vrijdag moest de wereldkampioen op de puntenkoers in een thriller buigen voor de Griek Christos Volikakis. Nu moest hij met Yoeri Havik alleen de Zwitsers Robin Froidevaux en Tristan Marguet voorlaten. Het brons ging naar Andreas Graf en Andreas Müller uit Oostenrijk.

Van Schip en Havik gingen na driekwart van de koppelkoers nog aan de leiding, maar werden toen voorbijgestreefd door de Zwitsers en de Oostenrijkers. Bij de laatste tussensprint werd Oostenrijk afgetroefd, waardoor de tweede plaats op de valreep nog werd heroverd.

Geen brons voor Ligtlee

Sam Ligtlee werd vierde op de tijdrit over 1 kilometer, waarop de 21-jarige renner vorig jaar verraste met EK-brons. De Tsjech Tomas Babek pakte na EK-brons (2016) en WK-zilver (2017) nu goud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl