Warm weer
NOS Nieuws

Man verdronken in recreatieplas Volkel, warmste 29 juni ooit in De Bilt

In een recreatieplas in Volkel in Noord-Brabant is een 19-jarige man verdronken. De man uit Mariaheide was als vermist opgegeven door zijn vrienden, die hem sinds 13.00 uur niet meer hadden gezien. Duikers van de brandweer vonden het lichaam vanavond in de plas. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval.

Het was vandaag de warmste 29 juni ooit gemeten in De Bilt. Volgens Weerplaza steeg de temperatuur tussen 18.10 uur en 18.20 uur naar 31,1 graden, iets warmer dan de 31,0 graden die op 29 juni 1957 werd gemeten.

Door het hele land waren evenementen afgelast vanwege de hoge temperaturen. Onder meer de Midzomermarathon in Apeldoorn, een voetbaltoernooi voor vluchtelingen in Neede en de Duivense wandeltocht gingen niet door.

Veteranendag

Bij Veteranendag in Den Haag lieten volgens Omroep West 166 mensen zich behandelen voor klachten die te maken hadden met het warme weer. Bij de medaille-uitreiking viel een vrouw flauw. Vanwege de hitte liepen geen honden of paarden mee. Ook mochten veteranen kiezen voor het zomertenue. Ook op Concert at Sea op de Brouwersdam zijn maatregelen genomen, onder meer door het plaatsen van extra watertappunten.

Na het weekend is het met de hitte in Nederland gedaan en daalt de temperatuur naar tussen de 18 en 23 graden.

Frankrijk

In Frankrijk zijn de temperaturen de hele week al zeer hoog. Gisteren werd in het plaatsje Gallargues-le-Montueux, bij Montpellier, 45,9 graden gemeten, een record voor Frankrijk. Ook in de omgeving van Parijs is het met zo'n 35 graden warm. De brandweer spoot water over duizenden mensen die meeliepen tijdens de jaarlijkse gay pride.

Door de hitte zijn in Zuid-Frankrijk al zo'n 550 hectare grond en verschillende huizen in vlammen opgegaan. In de Gard hebben brandweerlieden de vuurzee inmiddels onder controle gekregen. "We waren heel dicht bij een ramp", zegt een overheidsfunctionaris. Vijftien brandweerlieden en zes agenten liepen een zonnesteek op. Een man is aangehouden vanwege het veroorzaken van een brandje.

Sinds donderdag zijn door de hitte vier mensen omgekomen in Frankrijk. Onder hen is een fietser in het departement Vaucluse, die tijdens een tocht door de bergen onwel werd. Hij overleed later in het ziekenhuis.

  • AFP
    Deelnemers van de Gay Pride in Parijs krijgen water over zich heen
  • AFP
    Een blushelikopter in Centraal-Spanje

Ook elders in Europa is het bloedheet: in Spanje werd het in Catalonië 43,3 graden. In Midden- en Zuid-Spanje zijn bosbranden ontstaan, maar de brandweer zegt die inmiddels grotendeels onder controle te hebben. Door de hitte zijn twee doden gevallen in Spanje.

Ook het elektriciteitsnetwerk in Spanje heeft het zwaar: door de enorme hoeveelheid airco's viel de stroom in onder meer winkels en restaurants korte tijd uit. Voor 40 van de 50 Spaanse regio's is een weerwaarschuwing afgegeven. Naar verwachting daalt de temperatuur in Spanje de komende dagen iets, maar blijft het warm.

Triatlon

De zogenoemde Ironman-triatlon morgen in Frankfurt gaat vooralsnog wel door. Wel zegt de organisatie maatregelen te nemen om te voorkomen dat atleten door de hitte worden bevangen. In de Duitse stad kan het morgen 38 graden worden.

In het Verenigd Koninkrijk is het de heetste dag van het jaar, met 35 graden. Op het muziekfestival Glastonbury is sinds dit jaar een plasticverbod van kracht. Muziekfans moeten daardoor een herbruikbare waterfles meenemen of een metalen waterfles kopen op het terrein, die ze kunnen bijvullen.

Op sommige plekken op het terrein stonden lange rijen mensen voor de watertapplaatsen. Er zijn geen berichten van mensen die daar door de hitte zijn bevangen.

Mensen wachten tot ze hun waterfles kunnen bijvullen op Glastonbury

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl