Hollandse Hoogte | Michael F McElroy
NOS Nieuws

Debat over lhbti-lessen op scholen houdt Britse gemoederen bezig

  • Fleur Damen

    Bureau Londen

  • Fleur Damen

    Bureau Londen

Vanaf september 2020 moeten alle Britse basisscholen verplicht voorlichting geven over verschillende liefdesrelaties en familievormen, inclusief lhbti-relaties en -families. Dat besloot het Britse parlement eerder dit jaar al, maar nog altijd houdt het onderwerp de gemoederen dagelijks bezig. Bij een school in Birmingham, die al was begonnen met de voorlichting, demonstreren ouders al maanden tegen de nieuwe lessen. Ook werd het schoolhoofd bedreigd.

Wat is er aan de hand?

De voorlichting komt er dus, maar nu is er discussie over de vraag of ouders moeten kunnen meepraten over hoe die voorlichting eruitziet. Deze week debatteerde het Britse Lagerhuis urenlang over de kwestie, op initiatief van Labour-parlementariër Roger Godsiff, die de lhbti-lessen ongeschikt vindt voor jonge kinderen.

Ook zei Godsiff het te betreuren dat de ouders van de school in Birmingham geen inspraak hadden in de vormgeving van de lessen. De school gebruikte boeken waarin twee mannelijke pinguïns een pinguïnjong opvoeden en een jongetje zich verkleedt als zeemeermin. De groep ouders, die voornamelijk bestaat uit conservatieve moslims, vindt dat lesmateriaal ongeschikt voor jonge kinderen. Het schoolhoofd werd bedreigd en kinderen werden van school gehaald en thuis gehouden.

Verschillende scholen die al met de voorlichting waren begonnen, zetten hun lessen tijdelijk stop na de protesten. Het lesmateriaal verschilt per leeftijdscategorie: op de basisschool gaat de voorlichting over verschillende familievormen. Middelbare scholieren krijgen ook lessen over seks en discriminatie op basis van gender en seksuele voorkeur.

Volgens Damian Hinds, de Britse minister van Onderwijs (Conservatieve Partij), komen kinderen toch wel in aanraking met seksuele diversiteit. Ze kunnen beter in het klaslokaal leren over verschillende soorten families dan op het schoolplein of via internet, stelt hij. Bovendien hebben kinderen die kennis nodig om zich voor te bereiden op het 'moderne Britse leven', aldus de minister.

Te ver

Kinderen tot 15 jaar mogen afwezig zijn bij de seksuele voorlichting als hun ouders dat willen. Bovendien mogen religieuze scholen de lessen vanuit hun eigen perspectief vormgeven, laat het ministerie van Onderwijs weten. Desondanks vinden tegenstanders de voorlichting te ver gaan. Zij vinden dat ouders het laatste woord moeten hebben over wat hun kinderen leren over liefde en familie.

Volgens lhbti-belangenorganisaties is het hoog tijd dat de voorlichting verplicht wordt. Zij wijzen op de situatie van lhbti'ers in het Verenigd Koninkrijk: volgens cijfers van de Britse krant The Guardian werden tussen 2014 en 2017 zo'n 2500 jongeren onder de 19 jaar aangehouden op verdenking van homofobe aanvallen. Uit een enquête van lhbti-belangenorganisatie Stonewall blijkt dat bijna de helft van de lhbti-leerlingen op de middelbare school gepest wordt.

Labour-parlementariër Angela Eagle vreest dat dat niet verandert als voorlichting uitblijft:

De discussie over de lhbti-lessen heeft inmiddels ook de strijd om het Britse premierschap bereikt, merkt correspondent Tim de Wit. "Boris Johnson is al meerdere keren gevraagd wat hij van de protesten in Birmingham vindt. Hij steunt de school. Ook zijn tegenstrever Jeremy Hunt doet dat, iets wat hem dit weekend nog een staande ovatie opleverde van Conservatieve partijleden."

Zelfs het Britse koningshuis lijkt zich in het debat te mengen: bij een toespraak in een opvanghuis voor dakloze lhbti-jongeren zei prins William dat hij zijn kinderen volledig zou steunen als zij homoseksueel zouden zijn.

"Maar dat de onderwijskwestie de gemoederen zo hoog doet oplopen, laat zien dat volledige acceptatie van de lhbti-gemeenschap in ieder geval nog lang geen vanzelfsprekendheid is in Groot-Brittannië", zegt De Wit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl