Pelosi legt uit dat ze geen andere keus heeft
NOS Nieuws

Democraten accepteren met tegenzin wet die crisis aan grens moet beëindigen

De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden staken hun verzet tegen een wet die een eind moet maken aan de humanitaire crisis aan de grens met Mexico. Hun leider Nancy Pelosi wilde aanvankelijk meer garanties voor een goede behandeling van de migranten, maar zegt nu dat ze met tegenzin toch akkoord gaat met de wet, omdat de kinderen aan de grens zo snel mogelijk geholpen moeten worden.

Door de wet komt 4,6 miljard dollar vrij voor de leniging van de nood bij migranten die de grens zijn overgekomen. Daarvan is 3 miljard bedoeld voor de hulp aan kinderen die onbegeleid het land zijn binnengekomen en 1 miljard om migranten van voedsel te voorzien.

De druk om met een regeling te komen nam toe, onder meer door de foto van de vader die met zijn tweejarige dochter verdronk in de grensrivier Rio Grande. Ook kwam Pelosi onder druk doordat de Senaat gisteren met een grote meerderheid instemde met de regeling die de voorkeur had van de Republikeinen.

Grensversterking

De Democraten eisten meer garanties voor een betere behandeling van de migranten, zoals hogere normen voor hygiëne en medische voorzieningen. Na een lang gesprek met vicepresident Pence ging Pelosi vandaag door de bocht. "Uiteindelijk hebben we geen andere keus dan ervoor te zorgen dat het geld voor hulp aan de kinderen zo snel mogelijk beschikbaar komt", zei Pelosi.

Progressieve Democraten blijven zich verzetten. Zij vinden dat er hardere garanties moeten komen dat het geld goed wordt gebruikt. Ze zijn ook bang dat de regering-Trump het geld niet zal gebruiken voor humanitaire hulp, maar voor grensversterking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl