Een strip oxycodon ANP

Apothekers en artsen geven patiënten soms medicijnen die over de datum zijn. Ook gaan medicijnen die door patiënten zijn teruggebracht soms weer mee met een andere patiënt. Tegen RTL Nieuws zeggen verslavingsartsen en apothekers dat ze in een aantal gevallen niet anders kunnen, vanwege tekorten aan bepaalde geneesmiddelen.

Het aantal meldingen over leveringsproblemen verdubbelde vorig jaar, zo werd eerder bekend. Honderden middelen waren niet te krijgen. Zo was er een groot tekort aan een veelgebruikte anticonceptiepil.

De onderzoeksredactie van RTL sprak met een aantal apothekers en verslavingsartsen, al dan niet anoniem. Een apotheker vertelt dat hij dringend een bepaald middel nodig had voor iemand met parkinson. Die kreeg uiteindelijk een middel mee uit de ton met medicijnafval.

Een arts vertelt dat hij wel eens naamstickers van medicijndoosjes af trekt. Een apotheker vertelt dat ooit een patiënt thuis werd gebeld met het verzoek een deel van haar medicijnen terug te geven, om een andere patiënt te helpen.

Hergebruik en gebruik van middelen die over de datum zijn, is verboden. Die middelen moeten worden vernietigd, omdat de kwaliteit niet meer kan worden gegarandeerd.

STER reclame