Bondskanselier Merkel (l) bij de benoeming van de nieuwe minister van Justitie EPA

De Duitse bondskanselier Merkel heeft voor de tweede keer in korte tijd bij een openbaar optreden een 'trilaanval' gehad. Die kwam op bij de inauguratie van de nieuwe minister van Justitie, Christine Lambrecht, in slot Bellevue in Berlijn. Gedurende twee minuten trilde de 64-jarige Merkel over haar hele lichaam, terwijl ze haar armen voor haar lichaam kruiste, alsof ze zichzelf onder controle wilde krijgen.

"Je zag dat ze over haar hele lijf begon te trillen", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek op NPO Radio 1. "Ze moest echt haar armen vasthouden om het tegen te gaan. Haar woordvoerder bood haar een glas water aan, maar dat sloeg ze af, waarschijnlijk omdat ze het niet eens kon vasthouden. Zo heftig was het."

Merkel staat bevend naast president van Duitsland

Acht dagen geleden overkwam Merkel hetzelfde bij de ontvangst van de nieuwe Oekraïense president Zelensky. Toen stond ze buiten in de zon. Een uur later zei ze dat ze last had gehad van uitdroging.

Nadat ze ze een paar glazen water had gedronken, voelde ze zich weer prima. Het Duitse persbureau DPA meldde vandaag dat haar eerder hetzelfde is overkomen, zonder daarbij een plaats of datum te noemen.

Ditmaal lijkt het warme weer geen rol te hebben gespeeld. Het incident gebeurde om 08.30 uur in de ochtend. Na dagen van extreme hitte, waarbij het gisteren nog 38 graden werd, was het vandaag weer koeler in Berlijn.

Extreem werkschema

De woordvoerders van Merkel gaven in eerste instantie geen commentaar op het nieuwe incident. Wel zeiden ze dat het weer goed met haar ging. Na het incident in slot Bellevue was ze even in de Bondsdag te zien voor de beëdiging van de nieuwe minister van Justitie. Ze zag er ontspannen uit en kletste en lachte met vicekanselier Olaf Scholz.

Merkels werkschema is niet aangepast, en dat is de komende dagen extreem. Vanmiddag is ze naar Japan vertrokken voor een naar verwachting loodzware G20-top, zondag moet ze weer in Brussel zijn voor een EU-top.

Ondertussen wordt in de media druk gespeculeerd over de oorzaak. "Er zijn al allerlei artsen aan het woord geweest", zegt Van de Hulsbeek. "Wat kan dit nu zijn? Is het een infectie of een heftige griep? Merkel staat bekend om haar werkethos en haar korte nachtrust. Maar we weten niet wat het is."

Psychologisch proces

Later verklaarde een andere woordvoerder van Merkel tegenover persbureau Reuters dat het trillen een mentale oorzaak had. "Ze probeerde wanhopig een herhaling van het trillen van vorige week te voorkomen. De herinnering aan dat incident leidde tot de situatie vandaag. Het was een psychologisch proces. Er is niets om ons zorgen over te maken".

Merkel is al veertien jaar aan de macht en is van plan haar termijn tot 2021 vol te maken. Ze geldt als zeer gezond. Een van haar kwaliteiten is haar uithoudingsvermogen. Tijdens lange vergaderingen gaat zij door waar anderen uitgeput raken.

In 2015 vestigde ze haar record toen ze 17 uur achtereen met de Russische president Poetin onderhandelde. Ze heeft zichzelf wel eens een 'slaap-kameel' genoemd: als ze in het weekend maar een keer een nacht doorslaapt, kan ze daar de rest van de week op teren.

Merkel bijna onwel tijdens ceremonie

STER reclame