EPA
NOS NieuwsAangepast

Vervalst kankermedicijn ontdekt in groothandel

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een vals kankergeneesmiddel onderschept. Het gaat om vier flacons van het middel Avastin, dat gebruikt wordt voor de behandeling van onder meer darmkanker en borstkanker.

De vervalsing werd ontdekt door een Nederlandse farmaceutische groothandel waar het medicijn lag opgeslagen. Toen een medewerker de doosjes Avastin scande, bleek dat de verpakkingen mogelijk vervalst waren. Ze voldeden niet aan de eisen van een nieuw systeem van veiligheidskenmerken dat in februari is ingevoerd.

Het is niet duidelijk of alleen de verpakkingen niet in orde waren, of dat er ook iets mis was met de geneesmiddelen zelf. Dat wordt nog onderzocht. Omdat de inspectie geen risico wil nemen, mogen de flacons hoe dan ook niet meer gebruikt worden.

De inspectie heeft de vervalste flacons onderschept voor ze bij een apotheek terecht konden komen. Het middel is niet toegediend aan patiënten.

De IGJ heeft gecontroleerd of er bij andere groothandels ook vervalste flacons lagen, maar dat was niet zo. Daarom was een terugroepactie in Nederland niet nodig.

Bulgarije

Wie de flacons heeft vervalst is nog onduidelijk. Omdat de verpakkingen Bulgaars zijn, is ook de Bulgaarse overheid betrokken bij het onderzoek, net als de Europese medicijnautoriteit EMA en Avastin-fabrikant Roche.

Nederland heeft andere Europese landen gewaarschuwd voor de vervalste flacons. Ook de Europese Commissie is ervan op de hoogte gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl