Premier Abiy AFP

De chef-staf van het Ethiopische leger is om het leven gekomen bij een mislukte staatsgreep in deelstaat Amhara. Ook de bestuurder van de regio in het noordwesten van Ethiopië en diens adviseur zijn gedood bij de couppoging.

Vannacht klonken er schoten in de nationale hoofdstad Adis Abbeba en Bahir Dar, de hoofdstad van Amhara. In Bahir Dar werden de bestuurder van Amhara en zijn adviseur aangevallen in hun werkkamers.

Chef-staf Seare Mekonnen werd in Adis Abbeba doodgeschoten door zijn eigen lijfwacht toen hij actie ondernam tegen de couppoging. De actie was duidelijk gecoördineerd, zegt correspondent Koert Lindijer.

'Situatie weer onder controle'

De Ethiopische premier Abiy Ahmed verscheen gisteravond op tv om te zeggen dat de coup was mislukt. "Het Ethiopische volk wil geen onderdrukkende en moordende regering", zei hij. Abiy droeg een legeruniform. Lindijer: "Dat betekent dat de situatie ernstig was."

Vannacht waren er wegen afgesloten en werd het internet een tijdlang stilgelegd. De regering zegt dat coupplegers zijn opgepakt en de situatie weer onder controle is.

Volgens staatsmedia is de couppoging opgezet door een generaal die belast is met de veiligheid van Amhara, een van de negen deelstaten van Ethiopië. Het is niet duidelijk of de generaal ook is opgepakt.

De bestuurder van Amhara was een medestander van de premier en een Ethiopisch nationalist. De man die hem vermoordde wilde juist meer zelfbestuur in de regio. "Het gaat dus om een ruzie tussen de verschillende regio's en de regering in Adis Abbeba, zegt Lindijer. "Tegelijkertijd is deze actie bedoeld om de hervormingsgezinde Abiy te ondermijnen."

Hervormingen en geweld

Sinds Abiy vorig jaar aan de macht kwam heeft hij in snel tempo hervormingen doorgevoerd. Politieke gevangenen werden vrijgelaten, een slepend conflict met Eritrea werd bijgelegd en het land kreeg voor het eerst een vrouwelijke president.

De hervormingen gingen hier en daar wel gepaard met geweld. Abiy ontsnapte aan een aanslag en etnisch geweld dat door de repressieve regering de kop in was gedrukt speelde weer op. Dat geldt ook voor de regio waar het vannacht onrustig was: de Amharen die daar wonen behoren tot een andere etnische groep dan de rest van het land.

STER reclame