ANP

Het kaf is van het koren gescheiden, de achtste finales op het WK voetbal in Frankrijk zijn begonnen. Welke teams hebben de beste papieren? Of specifieker nog: wat zijn de kansen van Nederland?

Welnu, sportdatabureau Gracenote heeft berekend dat Oranje 55 procent kans heeft om Japan te verslaan en zo de kwartfinales te bereiken. Nederland heeft dinsdagavond in Rennes dus meer kans op winst dan de vice-wereldkampioen.

Hoe het zit met het veroveren van de wereldtitel? Het vertrouwen in de Europees kampioen blijkt niet groot: zeven procent kans.

Statistieken Gracenote Gracenote

Sportdatabureau Gracenote berekende voor de start van de tweede ronde de kansen van de teams die deelnemen aan het WK voetbal op basis van de FIFA-wereldranglijst, de resultaten tijdens het toernooi én het speelschema.

Volgens die berekeningen is Frankrijk nog altijd de topfavoriet, zelfs ietsje meer nog dan voordat het WK begon; het gastland maakt nu 23 procent kans op de wereldtitel. Daarachter volgt nu Duitsland, dat op papier het sterkste team is in de onderste helft van het speelschema en op basis daarvan meer kansen worden toegedicht.

Nederland zit ook in die onderste helft en zal dus langs Duitsland moeten, wil het aanspraak kunnen maken op de hoofdprijs.

Schema WK voetbal per 23-6 NOS

Maar eerst wacht dus Japan. Andries Jonker, ooit een half jaar lang interim-bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal, waarschuwt voor de Aziatische vrouwen. "Ze lopen zo dwars door je defensie heen. Het wordt echt een lastige pot."

Jonker was te gast in het radioprogramma Langs de Lijn, waarin hij samen met voormalig FC Twente-coach Mary Kok-Willemsen het WK tot nu toe besprak. Ook Kok-Willemsen kent de kracht van Japan.

Jonker waarschuwt voor Japan

"Het is een ploeg die heel compact kan spelen. Maar als je er wel een keer doorheen kan komen, zie je gelijk de zwakte van Japan. Ze hebben moeite met speelsters die in hun rug spelen. En dat kan Miedema heel goed. Dáár zie ik kansen voor Nederland."

Het elftal van Japan AFP

Jonker denkt dat Oranje het verschil kan maken bij spelhervattingen. "Als je vol op de aanval speelt, counteren ze je weg. Als je behoudend speelt, staan ze met z'n allen voor je doel. (...) Bij spelhervattingen kunnen wij het verschil maken. We hebben veel speelsters die goed kunnen koppen."

Primeur?

Winst op Japan zou een primeur betekenen: nog nooit plaatsten de vrouwen van Oranje zich voor de kwartfinales van het WK. Het is ook pas de tweede deelname.

23 juni 2015: Nederland verliest van Japan. Miedema aan de bal EPA

Precies vier jaar geleden, op 23 juni 2015, waren de achtste finales het eindstation. Na een wedstrijd tegen... Japan. Nederland verloor met 2-1. Japan ging door in het toernooi en verloor uiteindelijk de finale van de Verenigde Staten.

Japan behoort ook nu nog tot een van de acht sterkste landen ter wereld. Op de FIFA-ranglijst staat het Aziatische team zevende, één plek hoger dan Nederland.

Oranje 2015 (vlnr): Geurts, Miedema, Dekker, Van der Gragt, Spitse, Van den Berg (boven); Martens, Van de Donk, Melis, Van Lunteren, Van Dongen (onder) ANP

In Frankrijk oogt het optreden van Japan nog niet overtuigend. In de groepsfase kwamen de vrouwen niet voorbij Argentinië (0-0), werd er nipt gewonnen van Schotland (2-1) en duidelijk verloren van Engeland (0-2).

Op bezoek bij 'verlegen' Japanse speelsters

Waar Nederland zeven procent kans heeft op de wereldtitel, heeft Japan vijf procent kans. Zo dicht ligt het bij elkaar. En dan te bedenken dat er nóg iets op het spel staat: deelname aan de Olympische Spelen van 2020.

Olympische Spelen

De drie beste Europese landen op dit toernooi plaatsen zich direct voor Tokio. Ook daarop heeft Gracenote een berekening losgelaten voorafgaand aan de achtste finales: Nederland heeft 35 procent kans op een ticket. Oranje moet hopen op een vroege exit van Duitsland, Engeland en/of Frankrijk.

De kansen op plaatsing voor de Olympische Spelen Gracenote

STER reclame