AFP / NOS

Goedemorgen! De burgemeestersverkiezingen in Istanbul worden overgedaan en heel Turkije kijkt gespannen mee. En Max Verstappen start vanmiddag vanaf P4 bij de Grand Prix van Frankrijk.

Zon en sluierwolken wisselen elkaar af, later in de middag kunnen ook enkele stapelwolken ontstaan. Het wordt 26 tot lokaal 30 graden en er waait een zwakke tot matige oostenwind.

NOS

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Istanbul zijn opnieuw burgemeestersverkiezingen. De verkiezingsuitslag van 31 maart werd ongeldig verklaard na protest van de AK-partij van president Erdogan - heel Turkije kijkt nu mee. Het gaat tussen AKP-kandidaat Binali Yildirim en oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu. Hij won de eerste verkiezingen en is ongekend populair op sociale media, zegt correspondent Lucas Waagmeester.
  • Opnieuw wordt in Praag een groot protest verwacht tegen de Tsjechische premier Babis. Die wordt beschuldigd van gesjoemel met EU-subsidies. NOS-correspondent Judith van de Hulsbeek is erbij.
  • En om 15.10 uur start de Grand Prix van Frankrijk. Max Verstappen start vanaf de vierde plaats; de pole position is voor Lewis Hamilton. Je volgt de race in een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app.

Wat heb je gemist?

Maarten van der Weijden zwemt in hoog tempo door de Friese wateren. Hij heeft afgelopen nacht een paar uur geslapen en is nu al anderhalf etmaal onderweg, heeft al ruim 110 kilometer gezwommen en ligt voor op schema. De verwachte aankomsttijd bij zijn eerstvolgende stop, Harlingen, is iets voor 09.00 uur.

Kijk hier live mee met Van der Weijden:

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Na 18 jaar correspondentschap is Michel Maas terug in Nederland. Het waren heftige jaren. Als correspondent in Zuidoost-Azië werd hij neergeschoten, maakte hij veel rampen mee en zag hij ontzettend veel dode lichamen.

"Ik heb veel heftige herinneringen. Sommige zou ik achteraf liever niet hebben, maar ik zou ze ook niet willen missen."

In dit verhaal blikt Maas terug op zijn correspondentschap. Daar kun je ook onderstaande video zien. Een zomercolumn over hoe Maas de kogel in zijn rug liet verwijderen in Thailand, omdat de ziekenhuizen daar zo goed zijn.

Zomercolumn 2010: Michel Maas laat kogel verwijderen in Bangkok

Fijne dag!

STER reclame