Noorwegen schakelt Australië uit via strafschoppen

Noorwegen-Australië (achtste finale) | WK 2019

Noorwegen heeft als tweede land de kwartfinales van het WK voetbal voor vrouwen bereikt. De ploeg schakelde na een meeslepende wedstrijd Australië via strafschoppen uit, nadat het duel na verlenging in 1-1 was geëindigd.

In de kwartfinale neemt Noorwegen het op tegen Engeland of Kameroen. Eerder op de avond had Duitsland zich al geplaatst voor de kwartfinales door met 3-0 te winnen van Nigeria.

Samantha Kerr bezorgde Australië bijna een droomstart in Nice. Er stond nog geen minuut op de klok toen de vedette van de 'Matildas' maar net naast schoot.

Prachtige pass

Een paar minuten later kreeg Australië nog een goede kans, maar Hayley Raso schoot na een een-tweetje met Kerr van dichtbij recht in de handen van keepster Ingrid Hjelmseth.

Noorwegen kwam met de schrik vrij en groeide in de wedstrijd. Na een half uur kwamen de Noorsen verdiend op voorsprong door Isabell Herlovsen, die dankzij een prachtige pass van Karina Saevik vrije doorgang kreeg naar keepster Lydia Williams en beheerst afrondde.

Isabell Herlovsen viert haar openingstreffer tegen Australië

Vlak voor rust leek Australië een penalty te krijgen wegens hands van Maria Thorisdottir, maar na het bestuderen van de beelden besloot de scheidsrechter haar beslissing terug te draaien.

Tandje erbij

Van het overwicht van Noorwegen bleef in de tweede helft niets over. Australië schakelde nog een tandje bij in de jacht op de gelijkmaker en dat leverde een paar goede kansen op, maar pogingen van Kerr, Caitlin Foord en Raso misten precisie.

Na een uur spelen dacht Kerr de 1-1 te hebben gemaakt, maar haar goal werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Vermoeidheid en spanning leken de Australiërs van scoren te gaan houden, maar met nog zo'n vijf minuten te gaan maakte Elise Kellond-Knight toch nog de gelijkmaker toen haar lage corner door een kluwen van benen onaangeraakt in de verre hoek vloog.

Australië had in de slotminuut nog even hoop op meer, maar een VAR-check leverde geen strafschop op. Voor Noorwegen was Caroline Hansen in blessuretijd nog dicht bij de winnende treffer, maar haar schot raakte binnenkant paal, waarna de bal voor de doellijn wegrolde.

Teleurstelling bij Hayley Raso

Die hectische slotminuten kregen een vervolg in de verlenging, waarin het spel op en neer golfde met kansen voor beide ploegen. Kerr kreeg direct twee goede kansen voor Australië, terwijl Noorwegen schoten gekeerd zag worden door de uitstekend keepende Williams en de lat raakte.

Australië kwam in de eerste helft van de verlenging met tien man te staan na een directe rode kaart voor Alanna Kennedy wegens het neerhalen van een doorgebroken speelster.

Met een vrouw meer op het veld kreeg Noorwegen nog kansen om de wedstrijd te beslissen, maar het lukte niet om de bal nog een keer in het Australische doel te krijgen en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. Kerr en Emily Gielnik misten de eerste twee voor Australië, terwijl Noorwegen foutloos bleef.