Jip Janssen

Australië is Nederlandse hockeymannen de baas in verlaat duel

De Nederlandse hockeymannen hebben de groepsfase van de Pro League afgesloten met een thuisnederlaag tegen Australië. Het werd in Amstelveen 4-1 voor de koploper, die als nummer één doorgaat naar het eindtoernooi. Oranje is volgende weekeinde eveneens van de partij bij de Grand Final in - opnieuw - het Wagener Stadion.

Door een haperende sproei-installatie kon de wedstrijd niet om 15.00 uur beginnen. De plaatselijke brandweer moest eraan te pas komen om het veld nat te maken. Twee uur na de geplande tijd kwam het duel alsnog op gang.

Snoeiharde uithaal

In het eerste kwart werden drie strafcorners gegeven en die leverden zonder uitzondering een doelpunt op. Al na vijf minuten opende Blake Govers de score voor de gasten, waarna Jip Janssen twee minuten later de gelijkmaker produceerde. Kort voor het eind van het kwart demonstreerde Jeremy Hayward zijn specialisme.

Nadat Govers in het begin van het tweede kwart opnieuw met een snoeiharde uithaal een strafcorner had verzilverd, keek Oranje al tegen een achterstand van twee treffers aan. Die 1-3 stand stond ook bij rust nog op het scorebord.

Gaspedaal

In februari knokte Nederland zich in Melbourne van 2-5 naar 5-5, om daarna de shoot-outs te winnen. Ook in Amstelveen trapte Oranje het gaspedaal in. De opponent werd onder druk gezet, maar enkele prima aanvallen en drie strafcorners leverden niets op. De zesde Australische corner, zes seconden voor het eind van het derde kwart, was wel weer raak.

Naast Australië, dat in veertien groepswedstrijden alleen een keer verloor van België en Spanje, weten ook Nederland en België zich verzekerd van het eindtoernooi, dat voor de mannen komende vrijdag begint. Argentinië of Groot-Brittannië gaat het kwartet volmaken.