De Britse parlementariër Mark Field is geschorst als onderminister, omdat hij een activist van Greenpeace wegwerkte toen die een bijeenkomst van het ministerie van Financiën verstoorde.

Op deze beelden is te zien hoe Field de activist vastpakt, tegen een pilaar aanduwt en haar daarna wegvoert:

Parlementslid pakt Greenpeace-activist hardhandig aan

Field zegt in een reactie dat hij instinctief reageerde en dacht dat de vrouw een wapen bij zich had. De parlementariër van de Conservatieven heeft zijn excuses aangeboden.

Greenpeace is boos op Field en beschuldigt hem van mishandeling. "Wat hij heeft gedaan is buitenproportioneel en onacceptabel", zegt een woordvoerder van Greenpeace.

Geen aangifte

Het voorval gebeurde tijdens een jaarlijkse toespraak van minister Hammond van Financiën, waarin hij de staat van de Britse economie toelichtte. Tientallen Greenpeace-activisten drongen de zaal binnen om tegen klimaatverandering te demonstreren.

Toen aan de demonstranten werd gevraagd om weg te gaan, weigerden zij dat te doen. Op tv-beelden is te zien dat Field opstaat en een vrouwelijke betoger vastpakt en de zaal uit werkt.

De vrouw zegt dat ze geen aangifte zal doen tegen Field. Wel vindt ze dat hij een anti-agressiecursus moet volgen.

Reacties

Er werd wisselend gereageerd op de actie van Field. Sommigen vonden het terecht dat hij ingreep, anderen zeggen dat hij te gewelddadig reageerde.

"Hij moet onmiddellijk worden geschorst of ontslagen", schrijft Labour-parlementslid Dawn Butler op Twitter. Volgens haar partijgenoot Tonia Antoniazzi hoort iemand die zo reageert op een vreedzaam protest niet thuis in het parlement.

Johnny Mercer, parlementslid namens de Conservatieven, vindt dat mensen zich druk maken om niets. "Hij raakte in paniek", twittert hij. "Als je denkt dat dit 'ernstig geweld' is, ben je te gevoelig."

STER reclame