Spaanse politieagenten tijdens een drugsactie in een dag eerder in Barcelona EPA

Bijna duizend agenten op de been in Barcelona bij grote anti-drugsactie

time icon

Bijna duizend lokale en nationale politieagenten hebben in Barcelona in 35 panden huiszoekingen gedaan. Ook doorzochten ze winkels, restaurants en controleerden ze straatverkopers. 50 mensen werden aangehouden.

De actie was in de wijk El Raval, vlak bij het centrum van de stad en dicht bij het toeristische hart La Ramblas. De timing van de politieactie is niet toevallig. Over enkele dagen start het vakantieseizoen en Spanje maakt zich op voor de komst van veel toeristen. Met de actie moet de criminaliteit in de wijk in ieder geval op korte termijn worden ingedamd.

Volgens correspondent Rop Zoutberg zijn er al langere tijd grote problemen in de wijk om tal van redenen. "Het massatoerisme, de komst van Airbnb, het verdwijnen van de oorspronkelijke bewoners, de toename van minderjarige migranten die op straat leven en de stijging van het aantal drugspanden die met name gebruikt worden voor heroïne", legt hij uit.

300 berovingen per dag

"Er zijn hier 300 kleine berovingen per dag, maar er vinden ook grotere misdrijven plaats, zoals moordpogingen of verkrachtingen", zegt hij.

De actie van vandaag richtte zich op de Pakistaanse drugsbendes die de wijk nu controleren. In oktober was er ook al een grote politieactie. Toen werden voornamelijk Dominicaanse drugshandelaren opgepakt. De Pakistanen zijn in dat gat gesprongen en hebben de leegstaande drugspanden in bezit genomen.

Er is vaak veel kritiek op het optreden van de politie in de wijk. Zo zouden de Catalaanse en nationale agenten langs elkaar heen werken. Opvallend was dat zij bij deze actie nadrukkelijk samen optrokken.

STER Reclame