De schuur waar de varkens zijn aangetroffen SPS Media

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vanochtend in een schuur in Winterswijk ruim 900 dode varkens aangetroffen. Dat gebeurde na een tip. De kadavers worden geruimd.

Meerdere bronnen melden aan Omroep Gelderland dat de varkens mogelijk zijn gestikt door een storing in het ventilatiesysteem. De NVWA wil dit niet bevestigen en pas iets over de oorzaak melden als het onderzoek is afgerond.

Hoelang dat in beslag neemt, is niet duidelijk. "Het moet heel zorgvuldig gebeuren en dat kost tijd, dus ik weet niet of dat een week, een maand of nog langer duurt", zegt een woordvoerder.

Beelden van het ruimen van de varkens:

De NVWA stelt een strafrechtelijk onderzoek in. Er is nog niemand aangehouden.

"We kijken naar de omstandigheden en onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren. We werken daarbij nauw samen met de politie", zegt een woordvoerder van de NVWA bij de lokale omroep Regio8.

Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk, betreurt het nieuws zeer. "Het is een verschrikkelijk verhaal. Werkelijk afschuwelijk wat er met de varkens is gebeurd", zegt hij tegen de regionale omroep. Met de politie of de NVWA heeft hij nog geen contact gehad.

STER reclame