ANP
NOS NieuwsAangepast

Noodweer trekt over Nederland, veel avondvierdaagsen afgelast

Op veel plekken in Nederland is het noodweer. Er trekken stevige buien over het land en die kunnen gepaard gaan met hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur.

In heel het land heeft het KNMI code geel afgekondigd. Code oranje eerder van kracht in Noord-Brabant, is door het weerinstituut ingetrokken.

In Utrecht wordt de brandweer vanwege de forse regenval overspoeld met meldingen. Zo is op een industrieterrein in Nieuwegein een deel van het dak van de Gamma ingestort. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. RTV Utrecht schrijft dat er volgens een ooggetuige veel schade is ontstaan door water en vallende dakdelen.

De brandweer controleert nu in hoeverre het pand veilig is.

In Limburg werd door blikseminslag het treinverkeer tussen Venlo en Boxmeer een paar uur stilgelegd. 1Limburg schrijft dat de bliksem rond 18.30 uur insloeg. Tijdens de storing werden bussen ingezet voor de gestrande reizigers. Inmiddels is de storing verholpen.

Avondvierdaagse

Door het noodweer zijn op tal van plekken avondvierdaagsen afgelast. Voor veel organisaties was het weer te slecht om de wandeltocht door te laten gaan.

De avondvierdaagsen in Vianen, Leerdam, Zeist en IJsselstein gingen niet door. In Leusden vertrokken de lopers wel maar ze moesten de tocht halverwege staken. De wandeltocht in Vianen ging in eerste instantie nog wel door. De lopers zouden een ingekorte route lopen maar het onweer gooide alsnog roet in het eten.

In Gelderland werd er op meerdere plekken door het verwachte noodweer niet gewandeld. Zo is de wandeling in Arnhem, Westervoort, Harderwijk, Elspeet afgelast, meldt Omroep Gelderland. Ook in Elst en Lunteren bleven de wandelaars thuis.

Voor het eerst in 70 jaar afgelast

Ook in Groningen zijn verschillende wandeltochten afgelast, onder meer in Delfzijl, Winschoten en Stadskanaal. Voor Delfzijl is het de eerste keer in 70 jaar dat de avondvierdaagse niet doorgaat.

Bij de organisaties staat de veiligheid voorop en ze nemen het zekere voor het onzekere. "De bui ziet er rood uit op de radar en we weten niet precies wat erin zit", aldus de organisator in Winschoten tegen RTV Noord.

In het Drentse Hoogeveen besloot de gemeente dat de wandeltocht moest worden afgeblazen. "Heel jammer en zonde van alle voorbereidingen", zegt John Reinink van de organisatie tegen RTV Drenthe. "Met regen kun je nog best wandelen, dat heeft zelfs nog z'n charme. Maar onweer is gewoon veel te gevaarlijk. Dan raken de kinderen in paniek en dat willen we niet."

Ook in Noord-Brabant is er overlast door het weer. Door de fikse regenbuien staan verschillende straten in Rijen onder water. De avondvierdaagsen in Tilburg, Etten-Leur, Sprang-Capelle en Woensdrecht van vanavond zijn afgelast, schrijft Omroep Brabant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl