NOS Nieuws

Wekdienst 19/6: persconferentie JIT over MH17 en uitspraak Mitch Henriquez

Goedemorgen! Vandaag geeft het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar het neerhalen van vlucht MH17, een persconferentie. Verder komt er een uitspraak in de zaak tegen twee agenten die betrokken waren bij de dodelijk afgelopen arrestatie van Mitch Henriquez.

Vandaag schijnt eerst de zon en het wordt flink warm met temperaturen van 24 tot 30 graden. In de loop van de dag ontstaan er lokaal stevige regen- en onweersbuien. De wind draait naar het zuidwesten en wordt matig en aan zee vrij krachtig.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Joint Investigation Team (JIT) maakt waarschijnlijk namen bekend van mensen die betrokken zouden zijn geweest bij het neerhalen van vlucht MH17 in 2014. De NOS zendt de persconferentie van het JIT vanaf 13.00 uur live uit, op NPO 1, op NPO Radio 1, op NOS.nl en op onze Facebook- en YouTube-pagina's.
  • Het Gerechtshof in Den Haag doet uitspraak in de zaak tegen twee agenten die betrokken waren bij de dodelijk afgelopen arrestatie van Mitch Henriquez. Nabestaanden willen dat ze veroordeeld worden voor doodslag en een beroepsverbod krijgen.
  • In Wijk aan Zee is een informatiebijeenkomst voor inwoners over de grafietregen die ontstaat bij de productie van staal.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Trump heeft officieel bekendgemaakt dat hij volgend jaar herkiesbaar is. Dat deed hij voor duizenden aanhangers in een sporthal in Orlando, in de staat Florida. Dat Trump voor een tweede termijn gaat is geen verrassing. Kort na zijn beëdiging in 2017 kondigde hij dat al aan.

Trump begon zijn toespraak van ruim een uur met de klacht dat zijn regering "de afgelopen twee jaar belegerd is". Daarbij doelde hij op het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016 van speciaal aanklager Mueller. Trump noemt dat een "illegale heksenjacht".

Ondanks dat onderzoek zegt hij dat hij de afgelopen 2,5 jaar meer bereikt heeft dan welke president dan ook. Daarbij verwees hij onder meer naar de groeiende Amerikaanse economie en de druk die hij zegt uit te oefenen op China.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De Gezondheidsraad wil dat de HPV-vaccinatie ook voor jongens wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. En meisjes en jongens zouden de vaccinatie tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt voortaan rond hun negende jaar moeten krijgen.
  • In Mali hebben gewapende mannen op motoren twee dorpen aangevallen. Volgens de autoriteiten zijn er zeker 38 doden gevallen en een veelvoud aan gewonden.
  • Een geldautomaat op de Postjesweg in Amsterdam is vanochtend het doelwit geweest van een plofkraak. Op beelden is te zien dat er veel schade is ontstaan door de explosie.

En dan nog even dit:

Tennis doe je met een racket... toch? Nou, niet altijd. In de tennispartij tussen Jo-Wilfried Tsonga en Benoît Paire mondt een service van laatstgenoemde uit in een potje voetvolley. Tot vermaak van het publiek in het Duitse Halle. Bekijk hieronder de beelden.

Paire en Tsonga vermaken publiek in Halle met potje voetvolley

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl