Strafschop Marta helpt Brazilië langs Italië en naar laatste 16

Italië-Brazilië (groep C) | WK 2019

Brazilië heeft bij het WK in Frankrijk z'n tweede overwinning geboekt, maar de 1-0 in Valenciennes tegen Italië kan niet verhinderen dat de Zuid-Amerikaansen als derde eindigen in groep C.

De groepswinst gaat naar Italië dat ook zes punten verzamelde, maar over een beter doelsaldo beschikt. Dat geldt ook voor nummer twee Australië dat in Grenoble met 4-1 te sterk was voor Jamaica en als nummer naar de laatste zestien gaat.

De 'Matildas' kennen ook al hun volgende opponent: Noorwegen. Italië treft China of Nigeria. Brazilië wacht gastland Frankrijk of Duitsland.

De Italiaanse Barbara Bonansea haalt uit

Met twee overwinningen op zak (2-1 tegen Australië en 5-0 tegen Jamaica) wist Italië zich al zeker van een vervolg op het WK. De Azzurri kropen echter niet in hun schulp en creëerden al na vijf minuten de eerste goede kans van de wedstrijd. De schuiver van Barbara Bonansea kon nog net door naamgenoot Bárbara uit de hoek getikt worden.

Pittige tackles

Brazilië, dat een aantal pittige Italiaanse tackles te verwerken kreeg, was na een dik kwartier voor het eerst dicht bij een doelpunt. Het kunstige balletje achter het standbeen langs van Debinha, na een lage hoekschop van routinier Marta, verraste doelvrouw Laura Giuliani bijna in de korte hoek.

Tot veel meer bleek Brazilië in de eerste helft niet in staat. In tegenstelling tot Italië dat een doelpunt van Cristiana Girelli wegens buitenspel afgekeurd zag worden. Kort voor rust ging na een razendsnelle tegenaanval een volley van dichtbij van Bonansea recht op Bárbara af, tot grote opluchting van de keepster die de inzet kon keren.

Barbara houdt Barbara Bonansea van scoren

Na de pauze kreeg Brazilië meer vat op Italië, dat in het eerste kwartier twee keer met de schrik vrij kwam. Eerst bij een vrije trap van Andressinha, wier vrije trap tegen de bovenkant van de lat belandde, en daarna bij een kopbal van Kathellen.

Forse schouderduw

Ook de net ingevallen Beatriz ontbeerde het aan het nodige geluk toen zij halverwege de tweede helft haar voet tegen een voorzet van Lumilla zette. De bal rolde voorlangs naast. Een schot van Debinha, vrijgespeeld met een fraai wippertje, miste kracht.

Elena Linari stuit Debinha onreglementair: strafschop

In de 72ste minuut zag de Mexicaanse scheidsrechter Lucila Venegas in een forse schouderduw van Elena Linari tegen Debinha een overtreding die strafschoprijp was. De 33-jarige Marta, bezig aan haar vijfde wereldkampioenschap en zesvoudig wereldvoetbalster van de het jaar, zette zich achter de bal en liet haar zeventiende treffer op een WK aantekenen: 1-0.

De ontwikkelingen in Grenoble volgend ging Brazilië in de slotfase nog op jacht naar de 2-0 - waardoor het op doelsaldo naar de tweede plaats zou doorschuiven - maar kansen daarop bleven uit.