Burgemeesters protesteren in november 2016 aan de Nederlands-Duitse grens tegen de tolplannen ANP

Opluchting en blijdschap nadat het Europees Hof vandaag de Duitse plannen voor het heffen van tol van tafel veegde. Nederlandse organisaties protesteren al jaren tegen de tolheffing voor personenauto's. Toch wil bijvoorbeeld de Oldenzaalse burgemeester Welman tegenover RTV Oost nog niet spreken van een overwinning. Hij verwacht dat de Duitse regering een nieuwe poging zal ondernemen om de maut er toch door te krijgen.

"Hopelijk komt Berlijn snel tot inkeer", zegt Welman. "Het is aan ons om de politiek in Duitsland te overtuigen dat er andere inzichten zijn, waarbij de grensoverschrijdende samenwerking boven het innen van tolgeld wordt gesteld."

Grensburgemeesters voerden jaren actie

De burgemeesters van grensgemeenten hebben zich al vanaf de eerste plannen verzet tegen de invoering van de tolheffing. Samen met hun Duitse collega's togen ze bijvoorbeeld naar Berlijn om te protesteren.

"De tolheffing is slecht voor mensen die werken over de grens, maar ook voor het toerisme is het een stap achteruit", zegt burgemeester Rob Welten van Haaksbergen. Als voorzitter van het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband Euregio voerde Welten geregeld gesprekken over de tolplannen. Hij is blij met de beslissing van het hof, maar houdt net als zijn collega Welman nog een slag om de arm. "We moeten het nog even afwachten."

Op Twitter reageren ook oud-burgemeesters als Michael Sijbom (Losser) en Theo Schouten (Oldenzaal) opgelucht:

Opluchting is wat bij de meeste betrokkenen overheerst. "Gelukkig heeft de hoop gezegevierd", zegt de Limburgse gedeputeerde Joost van den Akker tegen 1Limburg. Hij hield altijd hoop dat de tol er niet zou komen. "De beslissing van de Europese rechter zorgt voor vertrouwen in de werking van het Europese rechtssysteem."

'Vanaf de eerste minuut verzet'

Ook de ANWB is blij met de uitspraak. "Wij hebben ons vanaf de eerste minuut verzet met heel veel ANWB-leden", zegt directeur Frits van Bruggen. "Met ruim 40.000 handtekeningen zijn we naar Brussel afgereisd om het Europees Parlement en de Commissie in stelling te brengen." Volgens de organisatie kunnen Nederlandse vakantiegangers nu opgelucht ademhalen.

STER reclame