NOS Voetbal

Van Bommel kan glimlach niet onderdrukken als de naam 'Robben' valt

Zou Robben terug kunnen keren bij PSV? 'Ik denk het wel'

"Of dat zou kunnen? Ik denk het wel." Mark van Bommel laat zijn woorden vergezeld gaan van een lichte glimlach. Alsof de PSV-trainer meer weet. Maar nee, van een terugkeer op het oude nest van de na tien seizoenen bij Bayern München vertrekkende Arjen Robben - want daar ging het over - is vooralsnog geen sprake, zegt-ie.

"De deur staat voor hem open", bevestigt de coach wel op de eerste trainingsdag van het nieuwe seizoen. "En dat heb ik 'm ook allang laten weten. Af en toe vraag ik hem er ook naar en ik kan wel op mijn kop gaan staan, maar híj zal die keuze moeten maken."

Afwachten dus. Een andere oud-international gaat zich in ieder geval wel na vele jaren weer in het PSV-shirt hullen: de 33-jarige Ibrahim Afellay, die al een paar maanden bij de Eindhovense club revalideerde van een blessure, heeft een contract voor een jaar getekend.

Van waarde

Van Bommel hoefde niet lang na te denken toen die mogelijkheid zich aandiende. Hij kent de kwaliteiten van de middenvelder. "Ik heb nog met Ibi samengespeeld."

"Hij heeft een mooie stap naar Barcelona gemaakt, maar is daarna geblesseerd geraakt en heeft bij meerdere clubs gezeten. Maar als je heel lang geblesseerd bent geweest, wil dat niet zeggen dat je niets meer kunt betekenen voor een club. We kijken gewoon hoe hij ervoor staat, maar ik denk dat hij wel van waarde kan zijn voor ons."

Behalve zijn kwaliteiten brengt Afellay een berg ervaring mee. "Het is een jongen die heel veel heeft meegemaakt en op een hoog niveau gespeeld heeft. Daarbij is hij een echte prof. Hij geeft het voorbeeld in de kleedkamer, in het krachthonk, in de voorbereiding op een training en ook op het trainingsveld." En straks ook op het veld, in de basis zelfs? "Dat zou zomaar kunnen."

Spits Sam Lammers, afgelopen seizoen verhuurd aan sc Heerenveen, is eveneens terug bij PSV, waar op de eerste trainingsdag veel bekende gezichten nog ontbreken. En een beste kans ook dat een aantal definitief wegblijft.

Zo lijkt linksachter Angeliño te kiezen voor een nieuw avontuur bij Manchester City, zou ook international Steven Bergwijn kunnen gaan verkassen en wordt er hier en daar gehengeld naar de hand van aanvaller Hirving Lozano, wel present op De Herdgang maar nog herstellende van een blessure.

Zorgen

"Natuurlijk maak ik mij daar wel zorgen over, want ik wil een zo goed mogelijke selectie op de been hebben", bekent Van Bommel, die over een maand een ploeg klaar moet hebben staan voor de tweede voorronde van de Champions League.

Maar hij kent de realiteit. "Die jongens hebben een goed seizoen gedraaid en zich goed ontwikkeld. Dat ze in de belangstelling staan, is niet meer dan normaal. En zo hebben wij weer belangstelling voor spelers van andere clubs. Zo zal dat altijd zijn."

Van Bommel ziet meerwaarde in Afellay en hoopt nog steeds op Robben

STER reclame