In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Brand Berkel en Rodenrijs legt ook twee woningen in de as

Bij een meubelfabriek in Berkel en Rodenrijs is vanmiddag brand uitgebroken. Het vuur is vervolgens overgeslagen naar een naastgelegen kringloopwinkel en twee woningen. Het hele complex kan volgens de brandweer als verloren worden beschouwd. Rond 20.00 uur was de brand onder controle. Rond 23.00 uur zei de brandweer sloopwerkzaamheden te verrichten om smeulende resten te blussen.

Vijf mensen raakten gewond. Het gaat om twee brandweerlieden die tijdens het blussen bevangen raakten door de hitte. Eén van hen is naar het ziekenhuis gebracht. Drie omstanders moesten behandeld worden omdat ze te veel rook hadden ingeademd.

Bij de brand kwam veel rook vrij. Hulpdiensten rukten massaal uit.

De grote rookpluim is tot in de verre omgeving te zien:

Brandende meubelfabriek veroorzaakte grote rookpluim

De brand ontstond rond 14.30 uur. Vanwege de grote hoeveelheid rook, werd een NL-alert gestuurd naar omwonenden met het advies ramen en deuren dicht te houden. Ook is de RandstadRail uit voorzorg stilgelegd. Inmiddels rijdt de metro weer.

In de wijken om het brandende pand kunnen volgens de brandweer roetdeeltjes neerkomen. Mensen die zelf groenten of fruit verbouwen krijgen het advies de producten eerst te wassen of te schillen.

Crashtender

Bij het bestrijden van de brand werd ook de zogeheten crashtender van de luchthavenbrandweer ingezet. Dat is een voertuig dat wordt gebruikt bij ongevallen met vliegtuigen. De brandweer liet daarnaast een drone de lucht in gaan om een beeld van de brand te krijgen, schrijft RTV Rijnmond.

Rond 18.00 uur meldde de brandweer dat de rook grotendeels was weggetrokken. Tijdens het nablussen kan er nog wel sprake zijn van stankoverlast. Hoe de brand kon ontstaan is nog onduidelijk.

Advertentie via Ster.nl