NOS Nieuws

Wekdienst 17/6: inspectie praat over examenuitslag en koning krijgt kousenband

Goedemorgen! Vandaag komt er misschien meer duidelijkheid over de examenuitslag van het Calvijn College. En koning Willem-Alexander treedt toe tot de Orde van de Kousenband.

Vandaag schijnt eerst de zon flink. Later ontstaan er stapelwolken, maar het blijft zo goed als droog. Het wordt 22 tot 27 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is misschien wel de meest theatrale ceremonie ter wereld. Elk jaar komt de Orde van de Kousenband bijeen op Windsor Castle. En vandaag treedt onze koning toe tot die orde. Samen met de Spaanse koning krijgt hij de kousenband omgeknoopt.
  • 77 leerlingen van het Calvijn College in Amsterdam krijgen misschien duidelijkheid over hun examenuitslag. De inspectie deed onderzoek naar de toetsenafname en gaat vanochtend in gesprek met de school.
  • Wat moet Shell betalen voor een explosie bij een productiecomplex in Moerdijk? Vandaag doet de rechter uitspraak. Er is ruim 2,4 miljoen euro boete geëist.

Wat heb je gemist?

Steeds meer inwoners van Argentinië en Uruguay hebben weer stroom, na de enorme storing van gisteren. In totaal zaten tientallen miljoenen mensen uren zonder stroom.

Volgens een van de betrokken energiebedrijven zat het probleem in een schakelstation tussen twee elektriciteitscentrales aan de kust. Alle andere energiecentrales schoten daardoor in een soort veiligheidsstand, met als gevolg dat de stroom uitviel.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Betogers in Hongkong hebben zich na een nacht op straat verzameld bij een regeringsgebouw. Ze zitten niet meer op straat en daarmee is een confrontatie met de politie afgewend.
  • ABN Amro moet weer op zoek naar een nieuwe ceo. De huidige topman, Kees van Dijkhuizen, vertrekt volgend jaar. Hij is nu 63 jaar en wil geen nieuwe termijn.
  • Namibië gaat duizend wilde dieren verkopen. Daarmee moet worden voorkomen dat de dieren massaal doodgaan in de natuurparken.

En dan nog even dit:

In Florida hebben meer dan 600 duikers een stuk oceaanbodem schoongemaakt. Daarmee vestigden ze een wereldrecord. De duikers kwamen met kilo's afval naar boven.

Het vorige record was in 2015 gevestigd in Egypte. Daar maakten 614 duikers een deel van de Rode Zee schoon. In Florida ging het om 633 duikers.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl