Handballers schrijven geschiedenis met eerste EK-ticket

Handballers schrijven geschiedenis met eerste EK-ticket ooit

Tientallen jaren moesten de Nederlandse handballers vanaf de zijlijn naar de grote internationale toernooien kijken. Alleen in 1961 was Oranje van de partij op een groot internationaal toernooi. Tijdens het WK van 1961 in West-Duitsland werd het destijds elfde.

Na 58 jaar mogen de handballers zich opmaken voor het volgende grote toernooi. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson plaatste zich zondagavond voor het EK van volgend jaar in Noorwegen, Oostenrijk en Zweden door met 25-21 te winnen van Letland.

Vooraf wist Nederland dat een plek bij de eerste twee (die recht geeft op directe plaatsing voor het EK) in de groep met Letland, Estland en Slovenië onmogelijk was. Een plek bij de vier beste nummers drie was wat restte. Acht landen maakten daar nog kans op. En dus werd er in Almere ook vaak naar de andere velden gekeken.

De handballers vieren feest na behalen EK

Om serieus kans te maken op een plek bij de vier beste nummers drie moest Oranje zelf eerst winnen van het al geplaatste Letland.

De handballers begonnen sterk aan het duel en waren met name in de omschakeling trefzeker. Halverwege de eerste helft nam Nederland een 9-5 voorsprong.

Daarna nam Oranje wat gas terug en gaf het Letland de kans om dichterbij te komen. Ondanks een aantal goede reddingen van doelman Gerrie Eijlers kon het niet voorkomen dat de marge kleiner werd en dat bij de rust een tussenstand van 13-11 op het scorebord prijkte.

Groot feest

Na rust kwam Letland helemaal terug door na tien minuten in de tweede helft de voorsprong te pakken. Oranje herstelde zich en nam de leiding in de wedstrijd weer over.

Die voorsprong werd niet meer weggegeven en zelfs uitgebouwd, waardoor de overwinning niet meer in gevaar kwam. Na het laatste fluitsignaal moesten de handballers nog even in spanning wachten totdat de wedstrijden op de andere velden ook klaar waren. Toen dat het geval was en het EK-ticket veilig bleek, barstte een groot feest los.