In Buenos Aires is de stroom overal uitgevallen en regent het ook al dagen
NOS Nieuws

Nederlander in Buenos Aires: 'Zo'n grote storing heb ik nog nooit gezien'

"In Buenos Aires valt de stroom vaker uit, maar zo'n grote storing heb ik nog nooit meegemaakt", vertelt Sander Weeda. Hij woont sinds zeven jaar in de hoofdstad van Argentinië, een van de plekken getroffen door de stroomstoring in Zuid-Amerika.

Tientallen miljoenen mensen in Argentinië, Uruguay en delen van Brazilië, Chili en Paraguay zaten uren zonder stroom. In Argentinië begaf het elektriciteitssysteem het vanochtend rond 07.00 uur lokale tijd in het hele land. Aan het begin van de middag was nog lang niet overal de stroom terug, al ging het licht toen op veel plekken in Buenos Aires wel weer aan.

De stroomstoring kwam op een ongelegen moment, vertelt de 30-jarige Weeda, die rondleidingen geeft in de stad met ongeveer 3 miljoen inwoners. In Buenos Aires regent en onweert het al dagen. "De combinatie van de stroomstoring en het noodweer is wel een probleem voor veel mensen hier, maar als het een werkdag was waren de problemen waarschijnlijk nog veel groter."

In delen van Zuid-Amerika was het vanochtend vroeg compleet donker:

Enorme stroomstoring in Zuid-Amerika

Op zondag is het vaak rustig in Buenos Aires en lunchen veel mensen thuis met hun familie. "Ik zit nu binnen met een kaars, want de cafés zijn dicht en ik kan niet naar vrienden omdat er geen metro's rijden."

Het is een van de kortste dagen van het jaar in Argentinië en in de hoofdstad is het zo'n 15 graden. Normaal zijn stroomstoringen in Buenos Aires vaak in de zomer, wanneer de inwoners massaal airconditioning gebruiken. Dan zitten sommige wijken soms dagen zonder stroom.

Vanwege de vele neerslag staan nu waarschijnlijk delen van de stad onder water, zegt Weeda. "Voor de mensen daar zal het met deze stroomstoring geen pretje zijn nu."

Sander Weeda bij het stadion van voetbalclub Boca Juniors in Buenos Aires

Over de oorzaak van de storing is nog weinig bekend. De Argentijnse leverancier Edesur schrijft op Twitter dat het elektrische verbindingssysteem is uitgevallen. De Amerikaanse krant The New York Times schrijft dat de storing wordt veroorzaakt door twee elektriciteitsdraden van 500.000 volt in een verbinding tussen Buenos Aires en de Yacyreta-dam bij de grens met Paraguay, ongeveer duizend kilometer verderop.

De elektriciteitsvoorziening in Zuid-Amerika is toch al kwetsbaar in vergelijking met de systemen in Europa, vertelt hoogleraar Slimme elektriciteitsvoorzieningssystemen Peter Palensky van de TU Delft. "Ze hebben daar heel lange transmissielijnen, die lopen over veel grotere afstanden dan hier. Dat zorgt vaker voor stabiliteitsproblemen." Sabotage acht de hoogleraar niet erg waarschijnlijk.

Als er meerdere dingen tegelijk kapotgaan of al kapot zijn, heb je een probleem.

Peter Palensky

Volgens Palensky is er in ieder geval ergens een belangrijk onderdeel kapotgegaan. "Normaal gesproken wordt dat opgevangen door een andere elektriciteitscentrale, maar dat werkt alleen als het systeem overal goed onderhouden wordt. Als er meerdere dingen tegelijk kapotgaan of al kapot zijn, heb je een probleem."

Weeda is voor informatie over de stroomstoring afhankelijk van zijn smartphone, waarvan de verbinding nog wel werkt. Daarop las hij vanochtend dat het nog uren zou duren voordat de stroom weer zou werken.

Palensky onderschrijft dat het nog wel even kan duren: eerst moet uitgezocht worden wat er nu precies kapot is, dan moet het hele systeem stukje voor stukje weer energie krijgen. "Het kan niet in één keer, dat kan het systeem niet aan. De landen hebben afspraken over welke gebieden eerst weer stroom krijgen en welke nog even moeten wachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl