NOS Voetbal

In São Paulo op zoek naar de roots van David Neres

'Neres viel als zesjarige al op tussen de oudere jongens' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hij maakte in de tweede seizoenshelft grote indruk op de linkerflank bij Ajax. David Neres dolde zijn tegenstanders, niet alleen in de eredivisie, maar ook in de Champions League. Het was de grote doorbraak van de kleine Braziliaanse dribbelaar, die opgroeide in de volkswijk Perus in São Paulo en inmiddels het nationale elftal heeft gehaald.

NOS-correspondent Marc Bessems ging in de aanloop naar de Copa América op zoek naar Neres' roots en sprak met vrienden en jeugdtrainers. Die zijn allemaal zwaar onder de indruk hoe de voetballer zich heeft ontwikkeld.

Zesjarige

"Hij viel als zesjarige al op tussen de oudere jongens", weet Cicero de Farias nog goed. In zijn vrije tijd trainde hij jongens uit de wijk om te voorkomen dat ze het verkeerde pad op zouden gaan. Als hij terugdenkt aan Neres springen de tranen hem weer in de ogen. "Het is mooi als jongens goed terechtkomen."

Neres viel direct op. Cicero de Farias zette het jochie op het veld tussen jongens die de dubbele leeftijd hadden. "Hij speelde ze weg, dribbelde er flink op los. Ik ben heel erg trots op hem."

David Neres passeert de Hondurese doelman Luiz Lopez AFP

Op zijn tiende belandde Neres op de voetbalschool van São Paulo FC, een van de beste voelbalopleidingen van Brazilië. Hij maakte grote indruk op zijn jeugdtrainer daar, Toninho. En niet alleen door zijn voetbalkwaliteiten.

"Na de uitwedstrijden moest hij helemaal alleen naar huis, naar Perus. Het was niet niks voor hem om hierheen te komen. Hij heeft er veel voor opgeofferd", meent Toninho, die ook werkte met andere Braziliaanse voetbalvedettes als Casemiro, Oscar en Lucas Moura, die aanvaller van Tottenham Hotspur die Ajax de voet dwars zette in de halve finales van de Champions League,

Verdedigende middenvelder

"Neres kwam als verdedigende middenvelder. Maar hij was handig, dribbelde goed en scoorde. Toen heb ik hem als spits opgesteld", zegt Toninho. In augustus 2016 werd Neres bij het eerste elftal van São Paulo FC gehaald, een maand later maakte hij zijn debuut. Ajax kreeg hem snel in de smiezen en eind januari 2017 tekende Neres voor de Amsterdammers.

"Het Nederlandse voetbal is goed voor hem geweest", constateert Toninho. "Hij heeft zich technisch goed ontwikkeld. Nu moet hij het niveau vasthouden."

De familie van Neres en zijn jeugdvrienden zoeken de Ajax-aanvaller vaak op in Amsterdam. Soms is er wat ongeloof over wat de kleine Braziliaan heeft gepresteerd. "Iemand met wie je op straat speelde, belletje trok, altijd voetbalde", zegt zijn jeugdvriend Andrei Campos de Andrade bewonderend.

Hij verbleef al een keer een paar maanden in Nederland bij Neres. Andrei: "Ik had nooit gedacht dat ik een ander land zou kunnen leren kennen. Iedereen heeft het goed in Nederland. De mensen zijn alleen nogal gesloten. Ze zijn niet zoals hier in Brazilië, waar je elkaar omhelst. Ik ben ongelofelijk trots op David. Hij voetbalt supergoed."

STER reclame