NOS Nieuws Buitenland

Enorm vliegtuig na één vlucht al te koop voor 400 miljoen

AFP

Heb je het breed? Dan is het breedste vliegtuig ter wereld misschien iets voor je. De Stratolauncher is te koop voor 400 miljoen dollar (ongeveer 357 miljoen euro).

Het vliegtuig is ontwikkeld om een raket te lanceren vanaf 10 kilometer. Dat maakt lanceringen goedkoper omdat er minder brandstof voor nodig is. De Stratolauncher heeft een spanwijdte van 117 meter, twee rompen en zes motoren.

In april maakte het gigantische vliegtuig voor het eerst een geslaagde testvlucht in de woestijn. Stratolaunch Systems, het bedrijf achter het toestel, staakt zijn activiteiten. Moederbedrijf Vulcan is het bedrijf van Paul Allen, een van de oprichters van Microsoft. Hij overleed in oktober aan lymfeklierkanker.

Dit zijn beelden van de testvlucht eerder dit jaar:

Vliegend lanceerplatform Stratolaunch stijgt voor het eerst op

De Stratolauncher wordt volgens nieuwszender CNBC verkocht inclusief de intellectuele eigendommen. Volgens de zender zou het logisch zijn als een van de drie bekende, rijke ruimte-entrepreneurs de Stratolauncher zou kopen. Dat zijn Elon Musk (SpaceX), Jeff Bezos (Blue Origin) en Richard Branson (Virgin). Die laatste zou volgens een bron van CNBC één dollar hebben geboden om de Stratolauncher over te kunnen nemen.

Naast een uitgebreide parkeervergunning moet de nieuwe eigenaar van het gigantische toestel nog meer regelen. Tussen de twee rompen moet nog een lanceergedeelte gemaakt worden om een raket de ruimte in te sturen. Het is Vulcan nog niet gelukt om daar een werkende oplossing voor te vinden.

STER reclame