NOS NieuwsAangepast

Nederlandse honden terug uit Japan

Een Nederlands hondenteam dat twaalf dagen in het Japanse rampgebied heeft gespeurd naar slachtoffers, is terug in Nederland. De vier honden en hun begeleiders van het SIGNI-team vonden enkele tientallen lichamen. Gisteravond kwam het team terug op Schiphol.

De honden hebben niet naar overlevenden gezocht, ze zijn speciaal getraind om doden op te sporen. Samen met het Japanse leger en de brandweer werd zo tussen de puinhopen van de kustplaats Ofunato gezocht.

De ravage maakte dit tot een van de zwaarste opdrachten ooit voor de Mechelse herders. "Alles lag verspreid door het hele gebied, dus je kunt niet van huisje naar huisje. Dat was zwaar", zegt een begeleider. "En het was allemaal hout met spijkers, dus dat is moeilijk voor de honden. Dit was echt een van de zwaarste puinhopen die we ooit hebben gezien."

Uitslapen

Daardoor is het team er ook niet in geslaagd het hele gebied uit te kammen. "Het is nog steeds niet af. Zelfs dat ene dorp hebben we niet helemaal kunnen afzoeken. We hebben veel bereikt maar het is nog niet af."

Een andere begeleider noemt het werk zwaar, maar dankbaar. "Het is voor ons juist niet vervelend werk. Als het eerste slachtoffer geborgen wordt, dan zijn ze ontzettend dankbaar dat ze hun familielid teruggevonden hebben. Daar doen we het voor."

De dieren zullen vanmorgen "mogen uitslapen op de bank". "En ze krijgen weer hun eigen brokken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl