EPA
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Opnieuw excuses regeringsleider na massale protesten Hongkong

Na een nieuwe dag van massale protesten heeft de regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, opnieuw excuses aangeboden. Ze zei dat ze "nederig en oprecht" kritiek accepteert en streeft naar een betere communicatie. Ze haalde echter de omstreden uitleveringswet niet van tafel.

Gisteren zei ze dat de wet wordt uitgesteld. De demonstranten vinden dat niet genoeg en eisen dat de wet wordt ingetrokken en dat Lam aftreedt.

Naar schatting gingen vandaag opnieuw een miljoen mensen de straat op voor een urenlange protestmars. Volgens de organisatoren waren het er zelfs twee miljoen; de politie houdt het op 338.000. Bij het invallen van de nacht waren er nog steeds duizenden demonstranten bij het hoofdkwartier van politie en de regeringsgebouwen.

Bouwkraan

De betogers denken dat de wet gebruikt zal worden om critici van het communistische regime aan China uit te leveren en om een eind te maken aan de speciale vrije status die Hongkong binnen China heeft.

Vorige week grepen ordetroepen hard in en deed Lam de protesten af als oproer, maar vandaag stelde de politie zich terughoudend op en erkende Lam dat de demonstranten worden gedreven door bezorgdheid en liefde voor Hongkong. Ze zei dat ze hun boodschap heeft begrepen.

Ook gisteren gingen honderdduizenden mensen de straat op. Een man kwam om het leven toen hij uit een bouwkraan viel waar hij een spandoek had opgehangen. Volgens de autoriteiten heeft hij zelfmoord gepleegd, maar de demonstranten geloven daar niets van. Veel mensen droegen een witte bloem om hem te herdenken.

De tienduizenden demonstranten roepen om het aftreden van Lam:

Opnieuw manifestatie in Hongkong, demonstranten dragen zwart

Na de nieuwe protestbijeenkomst van vandaag willen tegenstanders van de uitleveringswet morgen een grote staking organiseren. Onder meer het bedrijfsleven wordt opgeroepen hieraan mee te doen.

Hongkong was een Britse kroonkolonie. Sinds 1997 maakt de stad deel uit van China volgens het principe 'één land, twee systemen'.

STER reclame