Hollandse Hoogte/NOS

Goedemorgen! Het is Vaderdag en dus worden veel vaders even in het zonnetje gezet. En in het Verenigd Koninkrijk debatteren de mogelijke opvolgers van premier Theresa May met elkaar, al heeft favoriet Boris Johnson afgezegd.

Geregeld zon, geleidelijk ook stapelwolken en in het binnenland een bui. Het wordt maximaal 19 tot 22 graden en er staat weinig wind. De komende dagen behoorlijk zonnig weer en landinwaarts zomers warm, 25 graden of warmer.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Hongkong staat voor vandaag een nieuw protest gepland tegen een omstreden uitleveringswet. De Hongkongse autoriteiten zeiden gisteren dat de wet voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. De betogers nemen daar geen genoegen mee.
  • Het is Vaderdag en dus kunnen vaders in heel Nederland vandaag waarschijnlijk rekenen op cadeautjes of andere bedankjes.
  • De vijf leden van de Britse Conservatieve Partij die kandidaat zijn om premier Theresa May op te volgen, gaan met elkaar in debat bij Channel 4. Topfavoriet Boris Johnson heeft afgezegd, hij doet dinsdag wel mee aan een debat bij de BBC.
  • De laatste etappe van de Franse wielerronde Critérium du Dauphiné wordt verreden. De Deense Jakob Fuglsang ligt op kop. De koninginnerit van gisteren werd gewonnen door de Nederlander Wout Poels, die vijfde staat in het klassement.

Wat heb je gemist?

De Verenigde Staten hebben het afgelopen jaar het aantal cyberinbraken in het Russische elektriciteitsnet opgevoerd. Het doel is om te laten zien dat de VS kan terugslaan als Rusland doorgaat met cyberoperaties tegen de VS, schrijft The New York Times. De Amerikanen zouden al in 2012 het Russische stroomnet zijn binnengedrongen. Het afgelopen jaar hebben ze ontwrichtende malware geplaatst, onder meer als vergelding voor een Russische nepnieuwscampagne tijdens de tussentijdse verkiezingen van vorig jaar.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Almere is vandaag de laatste dag van het eerste Nederlands Kampioenschap Kersenspit Spugen. De deelnemers van het toernooi eten een kers, nemen een aanloop en spugen bij de startstreep de pit zo ver als mogelijk.

Volgens het Guinness Book of Records staat het wereldrecord op ruim 29 meter. Het Nederlandse record ligt volgens de organisatie van het NK op zo'n 13 meter.

Fijne dag!

STER reclame