Canada naar laatste zestien, maar Oranje blijft aan kop in groep E

Canada-Nieuw-Zeeland (groep E) | WK 2019

Canada is het zesde land dat zich geplaatst heeft voor de achtste finales op het WK voetbal voor vrouwen, maar het kwam tegen Nieuw-Zeeland een doelpuntje tekort (2-0) om de koppositie in groep E van Oranje over te nemen.

Voor Nederland, dat zich eerder op de dag al met een 3-1 zege op Kameroen van de volgende ronde had verzekerd, volstaat donderdag een gelijkspel al voor de groepswinst.

Nieuw-Zeeland boog pas in de extra tijd voor Oranje en leek het Canada ook moeilijk te gaan maken. Want nadat bij een scrimmage de lat en een speelster op de doellijn redding hadden gebracht, werd de wedstrijd steeds rommeliger.

Nichelle Prince maakte uiteindelijk pas na rust het verschil voor Canada. Na een onnozel weggegeven ingooi waren de Canadezen via de snelle flankspeler snel aan de overkant en schoof Jessie Fleming de 1-0 binnen.

Daarna regende het kansen voor Canada, met name routinier Christine Sinclair (36) kreeg mogelijkheden om voor de vijfde keer op een WK trefzeker te zijn. Uiteindelijk was het Prince met de 2-0, nadat Sinclair de paal had geraakt.

Canada joeg in de laatste tien minuten nog tevergeefs op een derde treffer, waarmee het de eerste plaats in de groep had kunnen overnemen.

Canada viert de bevrijdende 1-0 van Jessie Fleming