Kinderen van IS-strijders in het opvangkamp Al-Hol in Noord-Syrië EPA

De gemeente Ede is verbaasd over de beslissing van de Kinderbescherming om kinderen van een teruggekeerde Syriëgangster bij hun opa en oma te plaatsen, terwijl de opa naar verluidt een IS-sympathisant is. "We waren inderdaad verbaasd, omdat we informatie hadden dat het gezin geradicaliseerd was", vertelde burgemeester Verhulst op Radio 1.

Eind 2017 kwam jihadverdachte Senabel al-N. terug uit IS-gebied, met haar twee jonge kinderen. Die zijn nu bij de grootouders geplaatst, voor de periode dat de vrouw haar straf moet uitzitten. De burgemeester noemt dat een onverstandig besluit. "Blijkbaar heeft de Kinderbescherming een andere afweging gemaakt."

De Raad voor de Kinderbescherming wijst er in een reactie op dat de kinderrechter in dit soort gevallen het laatste woord heeft en dat die besluit of het verantwoord is of niet.

De burgemeester van Ede vraagt al langer om uitgebreidere bevoegdheden zodat de gemeente meer toezicht kan houden op terugkeerders. Hij erkent dat hij als burgemeester moeilijk op de stoel van de Kinderbescherming kan gaan zitten, die volgens hem vooral kijkt of de zorg adequaat is. Maar hij pleit wel voor bredere informatie-uitwisseling: "We zouden een bindend kader moeten krijgen waarin de gemeente de bevoegdheid heeft om informatie van alle partijen te ontvangen."

De rechter oordeelde in maart dat de Edese Senabel al-N. ruim anderhalf jaar de cel in moet. NRC schrijft dat de rol van haar vader bij de rechtszaak meermaals ter sprake is gekomen en dat in zijn huis een IS-poster in de woonkamer hing. De advocaat van al-N. bestrijdt dat de man aanhanger is van Islamitische Staat en wijst erop dat hij nergens voor is vervolgd.

Burgemeester Verhulst zegt dat hij geen informatie heeft dat er iets mis is bij de kinderen. "Maar goed, niemand kan achter de voordeur kijken."

STER reclame