1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
FlowSports
NOS Voetbal

Blokhuis doet succesvol zaken voor Oranjevrouwen: 'Maar ben geen Raiola'

In het mannenvoetbal horen de Nederlandse zaakwaarnemers Mino Raiola en Rob Jansen al jaren tot de top van hun beroepsgroep. In het vrouwenvoetbal heeft Leoni Blokhuis die positie ingenomen.

"Of ik de Mino Raiola van het vrouwenvoetbal ben? Dat zou een groot compliment zijn. De macht die hij bezit, die bezit ik niet. Mannen- en vrouwenvoetbal kun je absoluut niet met elkaar vergelijken", laat ze weten.

"Ik weet niet wat hij op zijn bankrekening heeft staan, maar ik denk niet dat het bij elkaar in de buurt zal komen. Ik ben dus geen Mino Raiola, maar wij zijn met FlowSports wel marktleider in Nederland en behoren op wereldniveau tot de topdrie."

Blokhuis is al vier jaar lang fulltime zaakwaarneemster. Het was altijd al de droom van de 34-jarige Oldenzaalse om iets met voetbal te doen en daarvoor zette ze in 2012 alles opzij. Een jaar later deed ze haar eerste transfer: Sherida Spitse ging van FC Twente naar LSK in Noorwegen.

"Het was de eerste transfer in Nederland waarmee geld was gemoeid, dus dat was wel een historisch moment. Er was toen nog niet of nauwelijks aandacht voor belangenbehartiging van voetbalsters. Daarna ging het als een speer."

Tien WK-speelsters van Oranje

Blokhuis groeide mee met de sport en is vandaag ook aanwezig bij de WK-wedstrijd van Nederland tegen Kameroen. Niet als supporter, maar om zaken te doen. Ze behartigt de belangen van tien speelsters uit de Oranjeselectie, onder wie Shanice van de Sanden en Vivianne Miedema.

"We gaan met achttien mensen, partners en sponsoren. Met een lunch en een drankje. En dan 's middags de wedstrijd kijken. Ik begeleid in totaal 33 speelsters en 3 coaches. Op het WK ook nog een aanvalster van Schotland, Lisa Evans."

In 2016 maakten we al een reportage over de ontwikkeling van Leoni Blokhuis als zaakwaarneemster in het vrouwenvoetbal.

Leoni Blokhuis, zaakwaarneemster in het vrouwenvoetbal

Nu het WK is begonnen, maakt Blokhuis zeker overuren? "Ik ben eigenlijk al praktisch klaar. Alleen van Sari van Veenendaal is het contract bij Arsenal afgelopen. Zij is clubloos, dus voor haar moet een club worden gezocht. Alle anderen zitten al goed."

Blokhuis regelde onlangs een transfer van Dominique Bloodworth naar Wolfsburg en van Jill Roord naar Arsenal. Bij de Londense club verlengde Miedema vorig jaar haar contract en Van de Sanden zit goed bij Olympique Lyonnais.

Geen mededelingen over Van Es

En Kika van Es dan? De speelster van Ajax zei onlangs dat ze ook naar een buitenlandse club wil. "Ja, maar die heeft ze al hoor. Ze heeft al een contract getekend. Maar welke club is nog geheim. Vanwege de blessure die ze opliep in de uitzwaaiwedstrijd en de focus op het WK maken we dat later bekend."

ANP
De vrouwen van Oranje voor het duel met Nieuw-Zeeland

Blokhuis doet niet alleen transfers, ze zorgt ook voor grote sponsorcontracten. "Hun marktwaarde wordt steeds groter, dus dat soort zaken wordt ook steeds meer. Dat had ik niet voorzien. Het succes van het EK 2017 had ik ook niet voorzien."

"Toen Nederland dat toernooi won, kwam het echt in een stroomversnelling. Je knippert twee keer met je ogen en je zit weer in een nieuwe situatie. Maar het is wel terecht. Die meiden werken er hard voor en hebben het echt verdiend."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl