Japan boekt eerste zege op WK ten koste van Schotland

Japan-Schotland (groep D) | WK 2019

Japan heeft zich op het WK voetbal hersteld van het tegenvallende gelijkspel in de openingswedstrijd tegen Argentinië. In Rennes was de wereldkampioen van 2011 met 2-1 te sterk voor Schotland.

Beide ploegen hadden een goed resultaat nodig na een matige start van het toernooi. Waar Japan niet wist te scoren tegen Argentinië, verloor Schotland in de eerste wedstrijd nipt van Engeland.

Op jacht naar drie punten kozen beide bondscoaches voor meer offensieve kracht. Schotland startte met een extra spits en bij Japan begon aanvalster Mana Iwabuchi in de basisopstelling.

Na ruim twintig minuten betaalde die keuze zich voor Japan uit, toen Iwabuchi voor 1-0 zorgde. De Japanse haalde vanaf de rand van het strafschopgebied uit, waarna keepster Lee Alexander zich lelijk op haar inzet verkeek.

Japan hield vervolgens de controle en kwam een kwartier later ook op 2-0. Na een lichte overtreding op Yuika Sugasawa wees de scheidsrechter naar de strafschopstip. Sugasawa schoot de penalty zelf binnen.

Het duurde lang voordat Schotland echt in de wedstrijd kwam en de ploeg mocht van geluk spreken dat het bij rust niet tegen een grotere achterstand aankeek. Een paar minuten voor het einde van de eerste helft was Japan met een bal op de lat dicht bij een derde treffer.

De Schotse Caroline Weir (links) in duel om de bal met Narumi Miura

In de tweede helft drong Schotland wat meer aan, al leidde dat pas laat in de wedstrijd tot echte kansen. Erin Cuthbert kreeg in de 78ste minuut een grote mogelijkheid, maar haar inzet belandde op de paal.

Toch wisten de Schotse vrouwen de spanning een paar minuten voor tijd terug te brengen. Na een fout in de Japanse verdediging schoot invalster Lana Clelland op prachtige wijze raak. Het was echter te laat om Japan daadwerkelijk aan het wankelen te brengen.

Groep D

Door de overwinning is Japan nu koploper in groep D, met vier punten uit twee wedstrijden. Schotland is nog zonder punten en staat vierde.

In het laatste groepsduel neemt Japan het op tegen Engeland en kruist Schotland de degens met Argentinië. Deze wedstrijden staan voor volgende week woensdag op het programma.