Op verschillende plaatsen binnen de Japanse kerncentrale Fukushima I is plutonium in de bodem gevonden. Dat heeft TEPCO, de eigenaar van de kerncentrale Fukushima 1, bekendgemaakt.

De monsters werden een week geleden genomen op vijf plekken in de centrale. Volgens TEPCO is het gevonden plutonium niet schadelijk voor de gezondheid. De werkzaamheden in de centrale worden dan ook niet stilgelegd.

Vervuild water

Ook werd vandaag voor het eerst vervuild water buiten de reactorgebouwen gevonden. Het werd aangetroffen in een geul die vanaf reactor 2 zo'n 55 meter richting zee loopt. Volgens TEPCO is er geen vervuild water in zee gelekt.

In het water in de geul is 1000 milisievert gemeten. Dat is net zoveel als in het water dat in turbinekamer van reactor 2 is aangetroffen. Er wordt gevreesd dat het water uit de turbinekamer door de grond wegsijpelt en in de omgeving van de centrale wordt verspreid.

Greenpeace

Greenpeace heeft Japan gevraagd om de evacuatiezone rond de kerncentrale Fukushima 1 uit te breiden. De organisatie zegt in een dorp op 40 kilometer afstand van de centrale hoge stralingswaarden te hebben gemeten.

Het Japanse atoomenergieagentschap vindt de metingen van Greenpeace niet betrouwbaar en zegt dat de evacuatie van 20 kilometer rond het gebied voldoende bescherming biedt. Wel wordt inwoners van dat gebied ten sterkste afgeraden om naar hun huis terug te keren om spullen op te halen.

Meltdown

De Japanse regering gaat ervan uit dat in de afgelopen tijd in de kerncentrale van Fukushima splijtstofstaven gedeeltelijk zijn gesmolten.

De vrees dat er in reactor 2 zo'n gedeeltelijke meltdown is geweest, bestond al een paar dagen. Wanneer de staven zijn gesmolten, is volgens deskundigen niet te zeggen.

In het gebouw van deze installatie staat water dat radioactief besmet is, vermoedelijk als een gevolg van de meltdown. Dat belemmert de reparaties aan het koelsysteem.

Streep

In de turbinekamer van reactor 2 is 1000 millisievert gemeten. Dat is veel minder dan valse melding van gisteren, maar nog altijd vier keer hoger dan de maximaal toegestane waarden bij de centrale.

Dat er radioactief water in de turbinekamer staat, betekent een streep door de plannen om daar de stroom weer aan te sluiten om de koeling van de reactor op gang te brengen. "Niemand kan de turbinekamer in, waar belangrijke stroomverbindingen gemaakt moeten worden", aldus een woordvoerder van exploitant TEPCO.

Japanse ingenieurs zijn meteen begonnen een tweede plan op de stellen. "We hebben voorkomen dat de situatie slechter wordt", stelde de regeringswoordvoerder Edano gisteravond. "Maar de weg naar herstel is geen rechte lijn, er zullen bochten inzitten."

Vertraging

Een tweede probleem is dat de tanks waar het vervuilde water naartoe gepompt zou worden, niet te gebruiken zijn. Het was de bedoeling dat daar condensatietanks van de centrale voor zouden worden gebruikt, maar die bleken vol te zitten. Er wordt nu gekeken naar een andere manier om het radioactive water op te slaan.

Ook in reactor 1 en 3 worden nog altijd uitzonderlijk hoge hoeveelheden radioactiviteit gemeten.

De regering in Tokio heeft kritiek op de eigenaar van de centrale. De valse melding van gisteren zou de werkzaamheden onnodig vertraagd hebben. De regering roept bewoners op om nog niet terug te keren naar de evacuatiezone.

Oostkust

Het noordoosten van Japan is vannacht getroffen door een aardbeving van 6,5 op de schaal van Richter. Het centrum van de beving lag in zee voor de oostkust, zo'n 160 kilometer van de stad Fukushima.

Korte tijd was er een tsunamiwaarschuwing van kracht, maar een vloedgolf bleef uit.

Doden en vermisten

De aardbeving die voorafging aan de tsunami van 11 maart, had een sterkte van 9 op de schaal van Richter. Het aantal doden en vermisten door de aardbeving en tsunami in Japan is opgelopen tot boven de 28.000. 10.901 lichamen zijn geïdentificeerd. Een veel groter aantal mensen, 17.649, wordt nog steeds vermist.

STER reclame