Javier Mijalchuk wordt omhelsd door zijn oom, een broer van zijn moeder

Als kind geroofde Argentijn vindt na 42 jaar zijn familie terug

Een Argentijnse man die als baby door de geheime dienst bij zijn ouders werd weggehaald is na 42 jaar herenigd met zijn biologische familie.

Javier Darroux Mijalchuk was vier maanden oud toen zijn ouders in 1977 onder nooit opgeloste omstandigheden verdwenen: eerst zijn vader en een paar dagen later zijn moeder en Javier zelf.

Zijn ouders zijn vrijwel zeker slachtoffers van de Argentijnse militaire dictatuur, die tussen 1976 en 1983 30.000 politieke tegenstanders liet opsluiten, martelen en vermoorden. Darroux kwam in een adoptiegezin terecht.

Darroux weet nu wie hij werkelijk is. Tijdens een persconferentie maakte hij kennis met zijn oom Roberto Mijalchuk, een broer van zijn moeder:

'Mijn oom was al 40 jaar naar mij op zoek'

Zijn adoptieouders wisten niets over zijn echte identiteit. Darroux wist dat hij was geadopteerd. Op latere leeftijd begon hij te vermoeden dat zijn biologische ouders door de militairen waren vermoord. In 2006 realiseerde hij zich dat zijn 'echte' familie misschien wel op zoek was naar hem.

Hij riep de hulp in van de Grootmoeders van de Plaza de Mayo. Deze mensenrechtenorganisatie zoekt naar kinderen die tijdens de dictatuur bij hun ouders werden weggehaald en probeert ze met hun biologische familie te herenigen.

Darroux en zijn oom tonen foto's van zijn vrijwel zeker vermoorde ouders

De ontdekking van wie hij werkelijk is, ziet hij als een eerbetoon aan zijn ouders, een "liefkozing voor de ziel" en een symbool voor nagedachtenis, waarheid en rechtvaardigheid.

"De omhelzing met mijn oom maakt dat het meest duidelijk", zei Darroux. "Dat hij na 40 jaar zoeken kon vragen 'Ben jij Javi?' en mij kon omhelzen zoals niemand ooit heeft gedaan en niemand ooit nog zal doen."

Nieuwe zoektocht

Darroux is het honderddertigste kind dat dankzij de Grootmoeders van de Plaza de Mayo zijn familie terugvond. Hij wil nu uitzoeken wat er met zijn ouders, Juan Manuel Darroux en Elena Mijalchuk, is gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl