Australië vecht zich langs Brazilië op WK voetbal

Australië-Brazilië (groep C) | WK 2019

Australië heeft bij de WK voetbal in Frankrijk een knappe zege geboekt op Brazilië. De 'Matildas' keken in Montpellier na 38 minuten tegen een 2-0 achterstand aan, maar wisten die om te buigen in een 3-2 overwinning. Zij het niet zonder fortuin: de beslissende treffer kwam van het hoofd van de Braziliaanse Monica.

Australië had na de nederlaag tegen Italië, dat ver in de extra tijd op 2-1 was gekomen, wat goed te maken in groep C. De ploeg van voormalig international Ante Milicic draaide dan ook direct de duimschroeven aan bij de opponent uit Zuid-Amerika. Grote kansen bleven evenwel uit.

Leticia Santos is neergehaald: strafschop Brazilië

Bij een spaarzame tegenstoot van Brazilië halverwege de eerste helft bleef Elise Kellond-Knight aan het shirt van Letícia Santos hangen, waarop de Zwitserse Esther Staubli niet anders kon doen dan naar de strafschopstip wijzen. De 33-jarige Marta schoot koelbloedig de 0-1 binnen. Het was haar zestiende WK-treffer alweer, verdeeld over vijf WK's, een unicum.

Kort nadat keepster Bárbara zich niet had laten verrassen door de intikker van de slim voor haar tegenstandster gekropen Samantha Kerr, de vedette aan Australische zijde, sloeg Brazilië opnieuw toe. Nu via een prachtige aanval over links die begon met een panna van Tamires en eindigde met een kopbal van de ook al 34-jarige Cristiane, de vrouw van de hattrick tegen Jamaica (3-0).

Cristiane (rechts) kopt Brazilië met haar vierde treffer van dit WK naar 2-0

Australië, dat als nummer zes vier plaatsen hoger staat op de wereldranglijst, liet de moed niet zakken en kreeg kort voor rust loon naar werken. Chloe Logarzo verlengde een voorzet van Tameka Yallop met het hoofd, waarna Caitlin Foord glijdens de achterstand tot 1-2 verkleinde.

Energiek

De 'Matildas' voelden dat er meer in het vat zat en begonnen energiek aan het tweede bedrijf. Dat leidde in de 58ste minuut tot de gelijkmaker van de voet van Logarzo. Ze leek met een strakke pass Kerr te willen bereiken, maar zonder dat de spits de bal beroerde rolde die in het Braziliaanse doel.

De Braziliaanse doelvrouw Bárbara kan de 2-2 niet meer voorkomen

Daarmee was de koek nog niet op. In de 66ste minuut werd Kerr opnieuw gezocht door een ploeggenote, maar ook de lange bal van Emily Van Egmond haalde niet de beoogde bestemming. Dit keer door tussenkomst van de koppende Braziliaanse verdedigster Mónica, die tot haar afgrijzen de bal in eigen doel zag rollen: 3-2, omdat Staubli oordeelde dat Kerr niet hinderlijk buitenspel stond.

Die domper kwam Brazilië, dat al sinds de rust zonder Marta en het laatste kwartier zonder de eveneens gewisselde Cristiane speelde, niet meer te boven. Het was voor 'As Canarinhas', die naar Frankrijk waren gekomen met de ballast van negen nederlagen op rij, de eerste verliespartij in de groepsfase sinds 1995.

Morgenavond, om 18.00 uur in Reims, komen Jamaica en Italië in actie voor hun tweede wedstrijd in groep C, waarin nu drie ploegen op drie punten staan.