Uit Syrië teruggehaalde kinderen in een opvangcentrum bij Pristina (archief) EPA

België haalt zes kinderen van IS-strijders terug uit Syrië

time icon

België haalt zes 'IS-jongeren' terug uit Syrië. Daarover zijn afspraken gemaakt met de Koerdische autoriteiten. Vier van de zes zijn tieners, een van hen is zelfs meerderjarig. Dat is opvallend omdat de regering tot nu toe heeft gezegd alleen kinderen jonger dan 10 jaar terug te willen halen.

"Hun ouders hebben onvergeeflijke fouten gemaakt, maar de kinderen hebben daar niet voor gekozen", zei minister De Croo van ontwikkelingssamenwerking daarover. "Zij verkeren nu in verschrikkelijke omstandigheden."

Een verslaggever van de Belgische VRT reisde mee met de ploeg die de kinderen ophaalde:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Ze kunnen nu hun kinderjaren op een normale manier doorbrengen'

Vier van de zes zijn wees. De zes zijn in België geboren, sommigen werden ontvoerd. Als ze terug in België zijn, krijgen ze speciale begeleiding.

In Koerdische kampen in Syrië zitten naar schatting nog ongeveer zestig Belgische kinderen. Voor hen zijn er nog geen plannen om ze terug te halen. Eerder keerden wel 21 kinderen zonder inmenging van de Belgische regering terug.

Begin deze week reisden twee Nederlandse IS-wezen met een groep Franse kinderen mee terug uit Noord-Syrië. Hun moeder overleed begin dit jaar in een kamp in Noord-Syrië, hun Belgische vader kwam al eerder om het leven. De twee verblijven nu bij een Nederlandse voogd.

STER Reclame