Deah Barakat, zijn vrouw Yusor Abu-Salha en haar zus Razan
NOS Nieuws

Amerikaan krijgt levenslang voor geruchtmakende moord op jonge moslims

"Mijn buurman is totaal gestoord", had Yusor Abu-Salha al eens ge-sms't. Craig Hicks terroriseerde alle buren in zijn appartementencomplex als ze in zijn ogen fout parkeerden. Tijdens een ruzie met Abu-Salah en haar man Deah Barakat had hij weleens dreigend zijn pistool laten zien.

Vandaar dat Barakat op 10 februari 2015 met zijn telefoon opnames maakte toen Hicks aanbelde tijdens het eten. Misschien konden de beelden worden gebruikt voor een contactverbod. In het filmpje werd vastgelegd hoe Hicks in 36 seconden Barakat, Abu-Salha en haar zus Razan doodschoot. Wereldwijd werd geschokt en verontwaardigd gereageerd op de zaak.

Het filmpje werd gisteren vertoond tijdens de rechtszaak tegen Hicks. Kort daarna werd hij tot driemaal levenslang veroordeeld. Maar tot spijt van de nabestaanden werd de moord op de drie jonge moslims niet behandeld als een hatecrime - het bewijs daarvoor kreeg de aanklager niet sluitend.

Craig Hicks

Tijdens het proces zei Hicks (50) dat hij meteen al zijn schuld had willen toegeven. "Ik zat fout, ik schoot door", zei Hicks. Zolang de openbaar aanklager echter de doodstraf bleef eisen, weigerde hij een bekentenis. Na vier jaar onderzoek verkoos het OM uiteindelijk levenslang boven een langlopend proces.

Hicks bleef al die tijd bij zijn verhaal dat het een uit de hand gelopen ruzie was over een parkeerplaats. Hij meende dat de drie auto's van zijn slachtoffers fout geparkeerd waren - ten onrechte bleek later.

Op het filmpje dat werd afgespeeld is te horen hoe Barakat rustig met Hicks probeert te praten, maar die zich respectloos behandeld voelt. "Als jij onbeleefd bent tegen mij, ben ik dat tegen jou", zegt hij kort voordat hij het vuur opent. Nadat hij Barakat heeft gedood, schiet Hicks de beide jonge vrouwen in het appartement dood.

Laten we dit noemen wat het was: een terreuraanslag.

Suzanne Barakat, zus van slachtoffer

De nabestaanden zijn ervan overtuigd dat Hicks' islamofobie, xenofobie en atheïsme een grote rol speelden bij zijn daad. Hij had eerder al een zwarte bouwvakker en een Koreaanse buurman bedreigd met een wapen en zich negatief uitgelaten over Joden en christenen. Ook was hij groot fan van de film Falling down, over een getergde blanke man die doorslaat.

"Laten we dit noemen wat het was: een terreuraanslag", zei de zus van Barakat in een slachtofferverklaring. "Dit ging helemaal niet over een parkeerplaats", zei ook de aanklager. "Dit was koelbloedige opzet en moord."

"Als een moslimman had aangeklopt en een christelijke familie thuis zonder aanleiding had vermoord, zou het terrorisme worden genoemd", stelde de vader van de vermoorde zussen. "Maar als moslims zijn we een makkelijk doelwit."

Het hoofd van de politie van de stad Chapel Hill bood zelfs zijn excuses aan dat hij de moorden ooit getypeerd had als een verkeersruzie. "De dader had haat in zijn hart. Drie veelbelovende levens werden weggenomen door iemand die de menselijkheid en kwaliteiten in hen niet wilde zien."

Al die verklaringen ten spijt was er niet voldoende bewijs dat Hicks' daad een hatecrime was. Zo verwees justitie eerder naar de regel dat er daarbij geen sprake mag zijn van gemengde motieven: een daad moet alleen gebaseerd zijn op vooroordelen. Door de zaak is wel in de staat North Carolina de discussie opgelaaid over die definitie van een haatmisdaad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl