Kinderen luisteren naar Albert Gomes de Mesquita (89) ANP

Op 12 juni 1929 werd Anne Frank geboren. Ze zou vandaag dus 90 jaar geworden zijn, als haar leven niet vroegtijdig geëindigd was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vroegere klasgenoten hebben Anne vandaag herdacht.

In Annes voormalige woonhuis aan het Merwedeplein 37-2 in Amsterdam gingen Albert Gomes de Mesquita (89) en Jacqueline van Maarsen (90) in gesprek met schoolkinderen. "Anne ondernam altijd van alles. Dan nam ze mij mee, en deed ik wat ze zei - dat vond ik niet erg", zei Van Maarsen. "Zij was de baas."

De oude woning van de familie Frank werd in 2004 gekocht door woningcorporatie Ymere, en gerestaureerd met de Anne Frank Stichting. De woning wordt sinds 2005 verhuurd aan het Nederlandse Letterenfonds en dient als onderkomen voor buitenlandse schrijvers die niet vrij kunnen werken in hun eigen land. Het huis is ingericht in de stijl van de jaren 30, toen de familie er woonde.

Gomes de Mesquita en Van Maarsen waren beiden aanwezig bij Annes dertiende verjaardag in 1942, in het huis waar ze ook nu waren. Drie weken later zou de familie Frank onderduiken in het Achterhuis aan de Prinsengracht.

Ze vertelden over hoe het was om die verjaardag te vieren:

Klasgenoot Anne Frank: 'Je kon je verjaardag bijna nergens meer vieren'

Cadeautjes konden we in de oorlog nog wel halen", zei Van Maarsen. Ze wist nog dat het een gezellige verjaardag was, maar niet meer wat er precies gebeurde. Dat stond Gomes de Mesquita nog wel helder voor de geest.

"Er stond hier een grote tafel in het midden", zei hij tegen de kinderen uit groep 7 van de 6e Montessorischool Anne Frank. "Daar lagen de cadeautjes op. In de andere kamer was het verduisterd. Daar ging de vader van Anne, Otto, filmpjes vertonen."

De leuke filmpjes staan hem niet voor de geest. Maar eentje, kan hij zich nog steeds herinneren. "Die vond ik afschuwelijk vervelend, dat weet ik nog. Die film ging over hoe je jam maakt", zei hij tegen de kinderen die moeten lachen.

Na de verhalen van de oud-klasgenoten stelden de kinderen vragen. "Wat zou u tegen Anne Frank willen zeggen als ze nog leefde?", vroeg een meisje. "Dat heb ik laatst pas bedacht", zei Van Maarsen. "Ik zou tegen haar zeggen dat ze beroemd is geworden, zoals ze dat zo graag wilde."

Gomes de Mesquita vond dat lastiger om te bedenken. Hij was niet zo goed bevriend met Anne, zoals Van Maarsen. "Het was een gezellige klasgenoot, en ik was een jaar jonger. Zij had een grotere mond, en ik was wat timide. Als ik haar nu tegen zou komen zou ik dus gewoon 'goedendag' tegen haar willen zeggen."

STER reclame