Nabestaanden van de MH17 bij de 298 lege stoelen voor de Russische ambassade
NOS Nieuws

Protest nabestaanden MH17: 298 lege stoelen voor Russische ambassade

Nabestaanden van de ramp met de MH17 hebben bij de Russische ambassade in Den Haag 298 lege stoelen geplaatst. Ze protesteren daarmee tegen de opstelling van Rusland, dat volgens hen weigert om openheid te geven over betrokkenheid bij het neerhalen van het toestel in 2014.

"Wij willen hiermee Rusland ter verantwoording roepen", zegt Sander van Luik van de Werkgroep Waarheidsvinding. "Het is heel duidelijk dat zij een rol hebben gehad bij het neerschieten van de MH17. We weten niet precies welke rol, maar ze zitten er tot over hun oren in."

De 298 witte stoelen vertegenwoordigen de 298 slachtoffers van de MH17. Ze zijn opgesteld als in een vliegtuig, inclusief de gangpaden. Sommige nabestaanden legden bloemen op de stoel waar hun dierbaren waarschijnlijk in het toestel zaten.

Als je een fout maakt, dan geef je dat toe.

Sander van Luik, Werkgroep Waarheidsvinding

Bij de stoelen staan ook enkele spandoeken en protestborden met teksten als "Justice for MH17" en - in het Russisch - "Menselijkheid gaat boven politiek".

Van Luik: "Het zwijgen is politiek ingegeven, maar we vormen met 7 miljard mensen ook een menselijk verbond waarin je eerlijk bent tegen elkaar. Als je een fout maakt, dan geef je dat toe. Als je iets expres doet, dan geef je dat toe. Maar als je je mond houdt en wegloopt van je verantwoordelijkheid, dan mag je jezelf geen grote natie noemen."

Spandoeken en protestborden bij de lege stoelen voor de slachtoffers van de MH17

Ook vorig jaar werden 298 stoelen bij de ambassade geplaatst en de Werkgroep Waarheidsvinding gaf toen een brief af met een oproep tot openheid. "Ze hebben een jaar de tijd gehad voor een reactie, maar we hebben niets gehoord", zegt Van Luik.

Vorig jaar concludeerde het Joint Investigation Team (JIT), waar onder meer Nederland, Maleisië, Oekraïne, Australië en België aan meewerken, dat Rusland betrokken is bij het neerhalen van MH17. De Buk-raket waarmee het toestel is neergehaald, was volgens de onderzoekers afkomstig van het Russische leger. Ook zijn er beelden van een konvooi met raketinstallaties die naar Rusland rijden. Rusland ontkent betrokkenheid bij de ramp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl