ANP

Forum voor Democratie maakt ondanks de grote verkiezingszege de komende jaren in geen enkele provincie formeel deel uit van het bestuur. Dat is duidelijk nu ook het formatieproces in de provincie Zuid-Holland is mislukt. Een duidelijk geërgerde Hans Wiegel heeft zijn opdracht teruggegeven, nadat het CDA besloot af te haken. "Het spijt mij, een ander besluit is zinloos", schrijft Wiegel in een brief over het neerleggen van zijn functie.

De VVD-fractie in de Provinciale Staten concludeert hieruit dat een coalitie met Forum voor Democratie niet gaat lukken. "Andere partijen wierpen te veel blokkades op", zegt de VVD.

VVD-coryfee Wiegel was door Forum voor Democratie-voorman Baudet gevraagd om informateur te worden in Zuid-Holland. Vorige week besloot de combinatie ChristenUnie-SGP al om niet in een college te stappen met VVD, CDA en Forum voor Democratie. SGP-leider Kees van der Staaij sprak van een "gemiste kans" en zei dat het niet aan zijn partij lag.

Teleurgesteld

Het CDA zegt in een toelichting "na het afhaken van verschillende partijen" er geen vertrouwen meer in te hebben dat de brede meerderheidscoalitie die de christendemocraten voor ogen hadden nog tot stand gebracht kan worden in Zuid-Holland.

De Zuid-Hollandse FvD-fractievoorzitter Rob Roos reageert teleurgesteld: "We hebben verantwoordelijkheid getoond en er alles aan gedaan om mee te besturen. Helaas is het verantwoordelijkheidsgevoel en de bereidheid om de verkiezingsuitslag te respecteren niet bij iedereen aanwezig."

FvD-leider Baudet vindt dat er geen andere reden is voor het afhaken van het CDA dan dat die partij "stiekem eigenlijk gewoon over radicaal-links wil besturen." Volgens hem was er een inhoudelijk akkoord en was er zicht op een meerderheid. "Zonder enige reden stapt het CDA dan op."

Middenpartijen maken de dienst uit in provinciale besturen

In 11 van de 12 provincies is inmiddels duidelijk welke partijen gaan besturen NOS

Zuid-Holland was de enige provincie in Nederland waar Forum voor Democratie nog mee-onderhandelde over het vormen van een nieuw college van Gedeputeerde Staten, nadat de partij de grootste was geworden bij de Statenverkiezingen. In Limburg levert de partij wel een gedeputeerde in een 'extraparlementair' bestuur, maar die is daar - net zoals zijn collega's - officieel partijloos.

Dat Forum uiteindelijk toch nergens deel uitmaakt van Gedeputeerde Staten, bewijst volgens Baudet "dat het partijkartel bestaat en taai is en dat VVD en CDA liever met vriendjes van PvdA, GroenLinks en D66 tot een akkoordje komen dan met de grote winnaar van de verkiezingen."

STER reclame