Hezbollah-strijders bij een parade vorige maand in Beiroet AFP

De Britse geheime dienst MI5 en de politie van Londen hebben in 2015 zo'n drie ton ammoniumnitraat aangetroffen dat door terroristen in een buitenwijk van Londen was opgeslagen. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph. De terroristen zouden banden hebben met de Libanese Hezbollah-beweging, een bondgenoot van Iran.

Ammoniumnitraat is een in water oplosbaar zout dat ook bij het maken van explosieven kan worden gebruikt. Het werd in 1995 gebruikt bij de aanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City, die aan 168 mensen het leven kostte. Bij die aanslag werd minder dan 3 ton ammoniumnitraat gebruikt.

IJszakken

De Britten kwamen de voorraad op het spoor door een tip van een ander land, schrijft The Telegraph. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat Hezbollah de explosieve stof elders in ijszakken had laten verstoppen, zodat ze gemakkelijk en zonder argwaan te wekken vervoerd konden worden.

In de herfst van 2015 volgden invallen bij drie Londense bedrijven en een woning. Er werd een verdachte aangehouden, een man van 40. Hij werd op borgtocht vrijgelaten. Uiteindelijk is er geen aanklacht tegen hem ingediend.

The Telegraph hoorde van betrokkenen dat de onderzoekers tevreden waren dat ze de terreurplannen hadden verstoord. Daarnaast had het onderzoek veel informatie over Hezbollah-activiteiten in en buiten het Verenigd Koninkrijk opgeleverd.

De toenmalige premier David Cameron en de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Theresa May werden op de hoogte gebracht. De Britse regering zou de vondst verzwegen hebben om het net overeengekomen atoomakkoord met Iran niet in gevaar te brengen.

Ook voorraad op Cyprus

Een paar maanden voor de invallen in Londen stuitten autoriteiten op Cyprus op een vergelijkbare zaak. Daar werden in de kelder van een zakenman met een Libanese en Canadese nationaliteit 65.000 ijszakken ontdekt met daarin bij elkaar 8,2 ton ammoniumnitraat.

Bij zijn ondervraging gaf de 26-jarige man toe dat hij lid was van de militaire vleugel van Hezbollah. Hij werd in 2015 tot een gevangenisstraf van zes jaar veroordeeld.

STER reclame