Cécile en Xuxa ontmoeten elkaar Cécile Loreen

'Xuxa', 'Xuxa', 'Xuxa', die vier letters bleven maar opduiken in reacties op het Instagramaccount van Cécile Loreen. De Amsterdamse had geen idee wat het betekende, tot iemand haar een foto stuurde. Xuxa bleek een Braziliaanse zangeres en presentatrice. Niet zomaar één, maar een van de bekendste en rijkste van het land. Hele generaties groeiden met haar op en Cécile lijkt sprekend op haar.

Tenminste, Cécile (28) lijkt op de Xuxa uit de jaren 80 en 90, toen ze kindertelevisie maakte. Gekleed in het felroze, blond haar, een kaarsrecht afgeknipte pony en een scrunchie. Dat is een soort haarelastiek dat in Brazilië zelfs is vernoemd naar Xuxa; het is haar handelsmerk.

Xuxa in 1993 (links) en Cécile Loreen nu Getty Images/Pia Canales

"Ik was zo verbaasd toen ik die foto van Xuxa zag", blikt Cécile terug. "Een vriend zei: waar heb je die foto gemaakt? Hij kon niet geloven dat ik het niet was. Maar ik dacht: wow, eindelijk weet ik wie Xuxa is."

Cécile plaatste de foto op haar Instagram en toen ging het snel. "Ik kreeg de hele tijd aanbiedingen uit Brazilië om reclames op te nemen, om interviews te doen. Mijn hele inbox zat vol, mensen stuurden me nog meer foto's van haar. Ze zeiden: je lijkt zo veel op haar, je brengt ons helemaal terug naar onze kindertijd."

Dit is de foto waarmee het begon:

Vorige maand kreeg ze een appje van een tv-station dat een programma met haar wilde opnemen. "Ze betaalden de vliegtickets en alles, dus ik dacht: dit wil ik meemaken."

Twee weken geleden mocht Cécile opdraven in Hora do Faro waar presentator Rodrigo Faro regelmatig in de huid van beroemdheden kruipt. De show werd vannacht uitgezonden. "We hebben samen op een nummer van Xuxa gedanst. Hij was verkleed als Xuxa in de jaren 90 en ik als Xuxa in de jaren 80."

"Daarna werd ik met mijn rug geblinddoekt tegen iemand anders aangezet en bij drie moesten we ons omdraaien. Ja, en daar stond zij! Xuxa! Ik kon het niet geloven, ik moest er gewoon van huilen."

Bekijk hier de ontmoeting terug:

Braziliaanse ster Xuxa oog in oog met haar Nederlandse dubbelganger

De inmiddels 56-jarige superster maakte een kort praatje met Cécile. "Die fans hebben haar misschien wel duizenden keren getagd in mijn foto's. Ze zei: 'Ik wist al lang dat je bestond en nu zie ik je echt. Je lijkt nog meer op mij dan mijn eigen dochter!'"

De vier dagen die ze in Brazilië was, waren een gekkenhuis: interviews, fotoshoots, bij vloggers op bezoek en natuurlijk honderden selfies met fans. "Ik was best zenuwachtig om in Brazilië de straat op te gaan. In Amsterdam vliegen Brazilianen soms al op me af om op de foto te gaan. Dus ik was op het ergste voorbereid, maar de mensen waren heel beleefd gelukkig. En sommigen volgden me zelfs al op Instagram, die kenden me gewoon als Cécile."

Cécile ging met veel fans op de foto:

Nu het avontuur voorbij is, hoopt Cécile haar gelijkenis te kunnen gebruiken om een kledinglijn van de grond te krijgen. "Ik heb die jaren 80-stijl, maar ik heb ook een jongere modernere stijl. Mensen kennen me nu door haar en ik hoop dat deze bekendheid me nu verder helpt."

STER reclame