AFP
NOS Nieuws

Arrestatiebevel tegen Afghaanse voetbalbobo wegens seksueel misbruik

De Afghaanse autoriteiten hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen het hoofd van de nationale voetbalbond, Keramuddin Karim. Hij wordt door zeker vijf Afghaanse voetbalsters beschuldigd van seksueel misbruik. Ook drie andere bestuurders van de Afghanistan Football Federation (AFF) worden vervolgd.

De 57-jarige Karim is een voormalig krijgsheer met twee echtgenotes. Hij zou tussen 2013 en 2018 vijf jonge vrouwen stelselmatig hebben misbruikt. Als zijn slachtoffers niet meewerkten, werden ze uit het nationale elftal gezet of aangemerkt als lesbienne. Homoseksualiteit is strafbaar in Afghanistan.

De bobo zou een speciale kamer in zijn kantoor hebben waar hij zijn slachtoffers mee naartoe nam. Het slot op de ruimte kan alleen worden geopend met Karims eigen vingerafdruk. In de kamer zou hij vrouwen hebben verkracht en misbruikt.

Ook andere bestuurders betrokken

Khalida Popal, een lid van de Afghan Football Federation (AFF) en oud-speelster van het vrouwenteam, beschuldigde Karim in december vorig jaar voor het eerst openlijk. Ook andere mannelijke bestuurders van de AFF zouden betrokken zijn bij het misbruik.

Een onafhankelijke onderzoekscommissie van de FIFA oordeelde dat Karim schuldig is. De wereldvoetbalbond legde de bestuurder gisteren daarom een levenslange schorsing op. Daarnaast kreeg hij een boete van een miljoen Zwitserse frank.

'Hele organisatie is verdorven'

Ook de Afghaanse regering heeft Karim geschorst, maar hij ontkent alle aantijgingen en weigert terug te treden. Het is ook nog maar de vraag of het de autoriteiten lukt de oud-krijgsheer te arresteren, gezien zijn nauwe banden met sommige leden van de Afghaanse regering.

Een voormalig speelster van het Afghaanse vrouwenelftal die anoniem wil blijven, zegt tegen de New York Times dat de FIFA ook andere bestuurders van de AFF moet straffen. Volgens haar is de "hele organisatie verdorven". Sommige misbruikslachtoffers zijn het land ontvlucht uit angst voor wraak van de daders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl