Schade aan een boerderij in het Groningse Wirdum na een aardbeving zondagochtend
NOS NieuwsAangepast

127 nieuwe schademeldingen na beving Groningen

Na de aardbeving van vanochtend in Groningen zijn er 127 schademeldingen binnengekomen, meldt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).

Het epicentrum van de beving lag in Garrelsweer, dicht bij Loppersum. De commissie kreeg zes meldingen van een acuut onveilige situatie.

De beving werd gemeten rond 07.00 uur en had een kracht van 2,5. Daarmee is het een van de zwaardere bevingen in Groningen. Volgens de TCMG is moeilijk te zeggen of de meldingen een direct gevolg zijn van de beving van vanochtend.

Simon Timmers woont in Garrelsweer en merkt dat de bevingen leiden tot verdeeldheid in zijn dorp:

'Het is niet de scheur die ons in tweeën splitst, maar de situatie'

Bij het schadeloket komen ook nog steeds meldingen binnen over de beving van vorige maand bij Westerwijtwerd. Die had een kracht van 3,4. In totaal is na die beving bijna 5000 keer schade gemeld.

Vijf van de zes meldingen van acuut onveilige situaties zijn inmiddels onderzocht, maar in geen van de gevallen was er ook daadwerkelijk sprake van een acuut gevaarlijke situatie, meldt de commissie.

'Werd wakker van twee knallen'

Bewoners in de omgeving van Garrelsweer spreken van een "flinke beving", meldt RTV Noord. In een uur tijd kwamen bij de omroep 130 meldingen binnen.

"Ik werd wakker van twee knallen, een harde en een zachte. De deur van de slaapkamer begon te kraken", zegt voorzitter Jan Chris Wagenaar van het Actieteam Aardbeving Garrelsweer.

"Dit is de eerste aardbeving sinds die in Huizinge die we echt heftig gevoeld hebben", zegt Wagenaar. "Je wordt er een beetje lethargisch van. Ik heb me eerst dus nog maar eens omgedraaid en vanochtend gekeken wat de schade is."

Volgens Wagenaar zijn scheuren die al in zijn muren zaten groter geworden, net als bij de buren. Momenteel wordt bekeken wat de schade in de rest van het dorp is.

De bevingen in Groningen worden veroorzaakt door de gaswinning in het gebied. Die wordt daarom geleidelijk afgebouwd.

Minister Wiebes heeft vanmorgen contact gehad met burgemeester Engels van Loppersum.

Om 13.30 uur was er een bewonersbijeenkomst in het dorpshuis van Garrelsweer waarbij de burgemeester aanwezig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl