Het wrak van de omgeslagen reddingsboot is aangespoeld aan de Franse kust
NOS Nieuws

Collega's omgekomen Franse redders: wij hadden een engel op onze schouder

De Franse reddingsbrigade heeft de drie mannen geëerd die eergisteren omkwamen bij een reddingsoperatie voor de kust van de West-Franse badplaats Les Sables-d'Olonne. De vier collega's die het wel overleefden, zeggen dat ze geluk hadden: "Onze drie kameraden hadden niet dezelfde engel op hun schouder als wij."

De slachtoffers zijn drie mannen van 28, 51 en 55 jaar. Ze waren bij Les Sables-d'Olonne uitgevaren om een vermiste vissersboot te zoeken toen de wilde zee de ramen van hun reddingsboot kapot sloeg, waarna de boot kapseisde.

De vier overlevenden moesten 200 meter naar de kust zwemmen, waar de brandweer ze uit het water kon halen. "Als dit 500 meter van de kust was gebeurd, zou het veel moeilijker zijn geweest. Dan hadden er ook zeven slachtoffers kunnen zijn", zegt een van de mannen in een emotioneel relaas van het ongeluk.

"De zee was te gewelddadig", zei een overlevende van het ongeluk:

Reddingspoging in storm kost drie leden Franse reddingsbrigade het leven

Volgens de reddingsbrigade zaten de drie slachtoffers vast in de omgeslagen reddingsboot, omdat hun zwemvesten waren opgeblazen en ze daardoor tegen de bovenkant van de inmiddels volgelopen boot vastzaten.

Over de beslissing om de zoekactie naar de vermiste trawler al tijdens het noodweer te beginnen, zegt de leider van de reddingsdienst dat dit een collectieve beslissing was. "De reddingswerkers stelden geen vragen, net zoals de brandweerlieden van de Notre Dame geen vragen stelden."

Postume onderscheiding

De Franse president Macron eerde de omgekomen mannen. Op Twitter noemde hij hen helden en schreef hij dat ze postuum een onderscheiding krijgen.

In Nederland is ook stilgestaan bij het ongeluk. Bij boothuizen van de KNRM langs de Noordzeekust hing de vlag halfstok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl