ANP

Goedemorgen! Festivalgangers vieren de vijftigste verjaardag van Pinkpop, dat vandaag begint in Landgraaf. En in Venetië gaan mensen de straat op om te protesteren tegen de grote cruiseschepen in de stad.

Er waait een vrij krachtige tot stormachtige zuidwestenwind. In de namiddag en avond neemt de wind af. Verder is het bewolkt en trekken er buien over het land. De meeste regen valt in het noordwesten. Het wordt 16 tot 19 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De vijftigste editie van Pinkpop gaat van start in Landgraaf. Vandaag treden onder anderen Golden Earring, George Ezra en Mumford and Sons op. Het festival duurt nog tot en met maandag.
  • Inwoners van Venetië gaan de straat op om te protesteren tegen de grote cruiseschepen in de stad. Aanleiding is het ongeluk van afgelopen weekend, waarbij een cruiseschip een kleine toeristenboot ramde.
  • En nog een festival: in Biddinghuizen in Flevoland komen christenen bij elkaar op de jaarlijkse pinksterconferentie Opwekking, dat gisteravond begon. Het is een van de grootste festivals van Nederland, vorig jaar kwamen er zo'n 70 duizend mensen op af.

Wat heb je gemist?

Door een fout van Nederland hebben zestien mensen ten onrechte een visum voor het Schengen-gebied gekregen. In een computersysteem van de politie gingen twee maanden lang bij alle visumaanvragen de seinen op groen. Dat kwam eind mei aan het licht. De onterechte ontvangers zijn mensen die gesignaleerd stonden voor inbraken en verkeersovertredingen. Van zeven mensen kon worden voorkomen dat ze Schengen binnenkwamen. De andere negen zijn nog niet gevonden.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De importheffingen die de Verenigde Staten hadden aangekondigd op producten uit Mexico zijn van de baan. President Trump heeft de maatregel ingetrokken omdat Mexico toezeggingen heeft gedaan om illegale migratie aan te pakken.
  • In Rotterdam is gisteravond een maaltijdbezorger om het leven gekomen bij een verkeersongeluk. Het gaat om een 21-jarige man op een scooter.
  • De openbaar aanklager in Texas brengt seriemoordenaar Samuel Little in verband met ten minste zestig moorden. Eerder stond de teller op 34 moorden, zelf zegt Little dat hij 93 mensen heeft vermoord.

En dan nog even dit:

In de Nikestore in Londen worden grote maten voortaan geshowd door dikkere paspoppen. Ook zijn er paspoppen met een zichtbare lichamelijke beperking te zien in de flagshipstore, de beeldbepalende winkel van het sportmerk. Nike doet dit om diversiteit en inclusiviteit in de sport te bevorderen. Eerder dit jaar werkte het sportkledingmerk ook al samen met plussize influencers die op Instagram de nieuwe sportkleding voor vrouwen met een grote maat promootten.

Fijne dag!

STER reclame